На знімку: Мотря Мельник, президент УІММ, і Сергій Коледов, Генеральний консул України в Чикаго, з презентованою книгою.

Презентація англомовної монографії доктора мистецтвознавства, професорки Університету штату Огайо Мирослави Мудрак «Уявний світ Георгія Нарбута та створення українського бренду», що відбулася у Чикаго, в Українському інституті модерного мистецтва, стала презентацією українського мистецтва у світі.

Президент Інституту Мотря Мельник наголосила, що ім’я одного з найяскравіших українських художників-графіків «не дуже відоме широкому загалу шанувальників українського графічного мистецтва через комуністичне табу радянської епохи», хоч «він створив візуальну графічну мову і бренд для нової незалежної України».

Під час презентації Мирослава Мудрак розповіла про свою роботу над монографією, а також про актуальність творчості митця і його непересічне значення для українського та світового мистецтва.

Лідія Лихач, керівник мистецького проекту «Нарбут XXI», засновниця та директорка видавництва «Родовід», у якому вийшла книга, повідомляє з Чикаго, що проект реалізується в рамках програми «Пам’ятні дати видатних особистостей в українській культурі». Його мета — «перевідкриття творчості художника, актуалізація його творчої спадщини та його ідей у сучасному дизайні, а також гідно подати світові особистість Нарбута». «Ми також хотіли, щоб творчість художника-графіка, який створив своєрідний місток між старим і новим українським графічним мистецтвом, аналога якому немає у світі, стала частиною мистецького контексту, щоб його знали як молоді, так і старші люди і в Києві, і в Чикаго, і в світі», — каже директорка видавництва.

«Георгій Нарбут прожив 34 роки. Помер від тифу в 1920 році. Хоча в Києві художник жив і працював всього три роки, з 1917-го по 1920-й, він зумів залишити для України велику мистецьку спадщину. Саме Георгій Нарбут намалював перші карбованці й гривні, поштові марки, головні державні печатки, ескізи Державного Герба України, ескізи мундирів для армії. Георгій Нарбут був тим митцем, який підняв на недосяжний рівень українську книжку, українську ілюстрацію. Йому це вдалося, бо мав відданих талановитих учнів і послідовників. Він був одним із шести засновників і фундаторів Української академії мистецтв, її першим професором графіки, а згодом і ректором академії», — наголошує Лідія Лихач. І додає: «Одна справа презентувати Георгія Нарбута в Україні, в Софії Київській, куди прийде багато мистецької молоді, які розуміють, хто такий Нарбут для українського мистецтва, дизайну, ідентичності. Й зовсім інша справа — Чикаго. Тут Нарбута не знають, самозрозуміло, американці, навіть дизайнери. Українці також не мали багато інформації про нього, отже, не знають… Але старання Інституту роблять свою справу. Мирослава Мудрак виголошує свою презентацію з вірними і цікавими наголосами, і зі знанням і любов’ю до Нарбута, Глухова, мазепинського архітектурного й мистецького українського бароко, розповідає і про інші джерела творчості юного Нарбута, про Нарбута в Петрограді та його оточення в «Світі мистецтва», а тоді Нарбута в Києві й все, що він сотворив за три неповні роки!!! Всім стає зрозуміло — Нарбут одна з найвищих вершин України. І від подальших старань залежить, наскільки великою вона буде для світу...»

Видано книжку за підтримки Українського культурного фонду.

Фото надано Лідією ЛИХАЧ.