Цей стандарт свідчить про безпечність продукції на всіх етапах її виробництва або вирощування.

Сертифікат Global G. A. P. (Good Agricultural Practice) є підтвердженням стандарту міжнародного зразка, надаючи підприємству можливість експортувати свіжі фрукти та овочі до країн Європейського Союзу та гарантуючи безпеку продукту для споживачів роздрібних мереж.

«Ми можемо простежити історію кожного плоду»

Стандарт, підтверджений сертифікатом Global G. A. P., містить 221 вимогу, з-поміж яких є обов’язкові, другорядні та рекомендаційні. Вимоги, зокрема, охоплюють питання безпечності харчових продуктів, гігієни та безпеки праці робітників, дотримання екологічних норм та збереження навколишнього середовища. Документ передбачає обізнаність кожним працівником усіх вимог, пов’язаних із робочим процесом, та неухильне дотримання їх виконання.

«Вперше про такий сертифікат ми замислилися кілька років тому, — розповідає фінансовий директор товариства з обмеженою відповідальністю «Сади Донбасу» Сергій Остапець. — На міжнародних виставках потенційні партнери цікавились дотриманням відповідних стандартів. Отже, і на виставці у Дубаї нас питали про цей сертифікат. Ознайомившись із вимогами, ми переконались у необхідності готуватися, й насамперед — змінити деякі процеси на підприємстві».

За словами Сергія Остапця, якщо раніше «Сади Донбасу» проводили лише раз на рік контроль за якістю води для поливу дерев, то тепер це відбувається тричі на рік. Багато роботи проведено й на складі засобів захисту рослин: тут поставили піддони й розмежували різні види засобів захисту.

«Сертифікат Global    G. A. P. відчиняє нам двері в Європу — можемо самі експортувати яблука, а не платити за це посередникам, — зазначає також Сергій Остапець. — Зараз ми розуміємо, дотримання яких умов потребують вимогливі закордонні покупці, яким має бути яблуко. Ми запровадили маркування кожного контейнера і можемо простежити історію яблука — де і яка бригада збирала, які обробки проводили, в яких умовах зберігалося».

Безпека, гігієна, дотримання всіх норм виробництва дають гарний результат

Наявність сертифіката Global G. A. P., який здобуло ТОВ «Сади Донбасу», є обов’язковою для постачальника продукції до країн Євросоюзу. Схвально ставляться до підприємств, що мають такий документ, і партнери в країнах Азії та Близького Сходу. До всього ж, адаптування до потреб світового ринку стимулює й самого експортера до більш раціональної організації низки внутрішніх процесів у компанії.

Вихід підприємства з Донеччини на перспективні ринки світу став одним із результатів грантової та освітньої допомоги, що надається підприємцям на сході України Проектом USAID у рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей». Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей сходу і, як зазначають міжнародні партнери, ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, спрямованих на підвищення рівня життя населення й на розвиток бізнесу в перспективних галузях економіки та відновлення інфраструктури.

Консультант Проекту USAID Олексій Кузьменко позитивно оцінює пройдений «Садами Донбасу» в партнерстві з експертами шлях модернізації.

«На підприємстві знали, в якому напрямку розвиватися, до чого прагнути, тому співпраця була максимально корисною, — зазначає Олексій. — Ми прописали, що треба змінювати та в які терміни. Бізнес-процеси вирощування яблук, підготовки ґрунту, засобів захисту, робота з персоналом, питання гігієни, екологічні норми — важливим було все. Наприклад, раніше яблука збирали та відвозили на склад. Зараз кожен контейнер містить позначку: коли зібрали яблука, коли їх перевезли, поклали на складі, помістили в камеру на зберігання. Також можна простежити історію вирощування яблука — де і як воно росло, коли вносили засоби захисту рослин та добрива, коли обрізали дерево, які роботи виконували в процесі вирощування. Та найважливіше: сертифікат свідчить про безпечність продукту й відповідальність виробника перед споживачем».

Консультант Проекту USAID Владислав Фалєєв звертає увагу й на те, що в умовах COVID-19 увесь світ шукає безпечні продукти. Відтак отриманий сертифікат дає покупцям розуміння безпеки, адже гігієна і дотримання усіх правил та норм на виробництві — одна з найголовніших вимог Global G. A. P.

«Коли у 2019 році наш Проект починав співпрацю з «Садами Донбасу», то ми одразу зробили ставку на розвиток експортних продажів, адже це — новий етап розвитку, — звертає увагу Владислав. — Компанія потребувала консультацій для сертифікації. Завдяки злагодженій роботі, спільним зусиллям маємо гарний результат. Впевнений, що невдовзі «Сади Донбасу» готуватимуть партію яблук для продажу на зовнішні ринки.

До речі, до моменту отримання 3 листопада «Садами Донбасу» сертифіката Global G. A. P. такий документ був лише в одного підприємства сходу України.

Докладені зусилля справили ефект синергії

Підготовка до отримання сертифіката Global    G. A. P. почалася три роки тому, коли у «Садах Донбасу» вирішили, що потрібно розвиватися не лише на внутрішньому, а й на зовнішньому ринках.

«Дбати про майбутній експорт продукції ми почали ще 2017 року. Відтоді, розуміючи всю необхідність сертифіката Global G. A. P., на підприємстві здійснювали належну підготовку. Змінювали все: від переобладнання робочих місць до контролю за якістю води, ґрунту і добрив. Це була велика робота, Проекти USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» та «Економічна підтримка Східної України» допомагали нам у цьому, надаючи фахові консультації. Маючи сертифікат, ми зможемо упевнено почуватися на міжнародних переговорах і пропонувати свою продукцію потенційним клієнтам», — наголосив фінансовий директор ТОВ «Сади Донбасу» Сергій Остапець.

У квітні цього року «Сади Донбасу» вперше здійснили поставку партії яблук до Катару.

У жовтні в «Садах Донбасу» завершили збирати врожай-2020. Нині яблука вирощують на площі в 260 гектарів. На підприємстві задіяно 58 штатних працівників, а на період збирання врожаю наймають трудівників додатково.

Осіння збиральна кампанія видалася напруженою, оскільки збіглася в часі ще й із проходженням ТОВ «Сади Донбасу» аудиту для отримання сертифіката Global G. A. P.

Сертифікація проходила за сприяння Проекту USAID «Економічна підтримка Східної України» у рамках інформаційної кампанії «Схід економічних можливостей».

Та, нарешті, є очевидним для всіх, що докладені зусилля не були марними й справили синергетичний ефект. Тепер, із отриманням документа міжнародного зразка, підприємство має можливість експортувати свіжі фрукти та овочі в усі країни Європейського Союзу, гарантуючи безпеку продукту для споживачів роздрібних мереж.

Фото надано Сергієм ОСТАПЦЕМ.