На думку глави держави, уряд має провадити тіснішу комунікацію з бізнесом щодо своїх дій, щоб підприємці розуміли вектор руху держави. «Вам треба частіше говорити з бізнесом. Я думаю, через те що їм бракує комунікації, вони багато речей не бачать, що ви робите, і не розуміють, куди дивиться держава і куди йде», — зазначив Президент.

Д. Шмигаль, розповідаючи про програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО), зауважив, що податківці вже створили якісні програмні продукти і на сайті податкової служби їх можна без проблем завантажити. Водночас уряд напрацював низку законодавчих змін щодо полегшення ведення бізнесу, зокрема, щодо перегляду списку порушень, за які підприємців штрафуватимуть, а також про розмір таких санкцій.

«Напруження сьогодні, серед іншого, стосується необгрунтовано високих штрафів — там справді мільйонні штрафи, які фактично призводять до банкрутства підприємців. А штрафи мають стимулювати «відбілювання» економіки, малого та середнього бізнесу», — наголосив прем’єр.

Крім того, за словами Д. Шмигаля, уряд працює над розв’язанням проблеми із таким механізмом, як кешбек, адже він, на думку підприємців, соціально неприйнятний для нашої держави. «Ми готові говорити про компроміс, про його можливе скасування або відтермінування», — сказав він.

Ще одна проблема, на яку звертає увагу бізнес — це необхідність перегляду лімітів, при яких використовується РРО, та які впливають на розміри оподаткування. Зокрема, пропонується перевести їх у мінімальні заробітні плати, щоб з її зростанням збільшувався й відповідний ліміт, у якому працює той чи інший ФОП.

За словами прем’єра, також підприємці наполягають на скасуванні вимоги про видачу чеків під час безготівкового розрахунку, а також на дефіскалізації продажу товарів, крім ліків, платниками єдиного податку за безготівковим розрахунком.

«Уся готівка, крім платників податків першої групи, має дефіскалізуватися. Тобто це така комплексна позиція. Більшість бізнесу з цим погоджується. Бізнес це сприймає. Тому що коли йде розрахунок готівковими коштами, має бути відповідний фіскальний чек. Всі інші моменти, які могли б використовуватися, ми опрацювали. Зокрема, в інтернет-торгівлі — фіскалізація лише для готівки. Всі електронні РРО сьогодні доступні», — зазначив Д. Шмигаль.

Прем’єр повідомив, що уряд планує внести законопроект про зміни до закону про захист прав споживачів щодо скасування норми про наявність чека як обов’язкового елемента для обміну чи повернення товару покупцем.

Торкнувшись введення стимулів для бізнесу на випадок запровадження чи то карантину вихідного дня, чи за необхідності й жорсткого локдауну, Д. Шмигаль зазначив, що до кінця цього тижня уряд напрацює законопроект із відповідними змінами щодо полегшення ведення бізнесу, щоб уже наступного тижня його можна було подати на розгляд парламенту.

Президент на те повідомив, що готовий спрямувати цей законопроект до парламенту як невідкладний. «До п’ятниці треба підготувати драфт цього законопроекту, це дуже важливо, щоб усе пришвидшити. І можемо його подавати як невідкладний від Президента. Формат, у якому подавати, передбачає, щоб законопроект був узгоджений і було однакове розуміння і в комітеті, і в Міністерстві фінансів, і, найголовніше, у людей. Саме у людей, яким зараз дуже складно», — сказав В. Зеленський, додавши, що він згоден із позицією бізнесу про високі штрафи.

Також Президент підтримав ідею вже зараз напрацювати стимули на випадок запровадження у державі жорстких карантинних заходів.

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак також повідомив, що глава держави закликав Верховну Раду у співпраці з Кабінетом Міністрів якнайшвидше розв’язати проблеми фізичних осіб-підприємців, зокрема щодо порядку використання касових апаратів. «Президент категорично незадоволений тим, що український парламент досі не може разом з урядовцями та представниками підприємницьких організацій знайти компромісне рішення щодо запровадження касових апаратів», — сказав він, зазначивши, що за дорученням глави держави було проведено селекторну нараду, під час якої обговорювалися ініціативи, які мають спростити життя малому бізнесу за рахунок скасування фіскалізації всіх операцій, щодо яких податкові органи вже мають необхідну інформацію, особливо тих, що відбуваються дистанційно, за допомогою фінансових посередників (банків і платіжних систем).

Учасники селекторної наради також дійшли висновку щодо необхідності скасування норми про виплату покупцеві 100% вартості придбаного товару, якщо покупець поскаржився на продавця за порушення порядку здійснення розрахункових операцій (так званий кешбек). «Цю норму фахівці визнають юридично нікчемною та соціально неприйнятною», — сказав А. Єрмак.

Також учасники наради висловилися за вдосконалення системи штрафів та зменшення їхніх розмірів для дрібного бізнесу, щоб вони стимулювали працювати легально, а не призводити до банкрутства підприємців.