За даними системи моніторингу поширення епідемії коронавірусу РНБО, за добу найбільша кількість підтверджених випадків COVID-19 — у Києві (1212), Дніпропетровській (1093) і Київській (870) областях.

Співробітники Держпродспоживслужби разом з поліцією Києва в неділю, 22 листопада, склали 44 адмінпротоколи на заклади за порушення карантину вихідного дня, повідомляє прес-служба відомства. За словами його очільника Олега Рубана, столиця виконує карантин вихідного дня. Але ефективність цих заходів можна буде оцінити вже через кілька днів.

«Динаміка захворюваності стрімко зростає у зв’язку із природним зростанням захворюваності. Ми зможемо оцінити ефективність карантину вихідного дня тільки в середу—п’ятницю. Якщо буде різка динаміка збільшення, то захід малоефективний. Якщо буде стабілізація ситуації або незначне збільшення, то можна говорити про ефективність цих днів», — зазначив О. Рубан у коментарі «РБК-Україна».

Водночас майже 30 тисяч поліцейських, які патрулюють вулиці населених пунктів України, минулими вихідними, після набрання чинності законом про штрафи за нехтування засобами індивідуального захисту, займалися роз’яснювальною роботою. Так стверджує в ефірі «Радіо НВ» заступник голови МВС України Антон Геращенко. Він пояснив необхідність запровадження відповідальності за неносіння масок тим, що це створить «стимул» для виконання закону. Тим часом він додав, що не всі громадяни можуть бути поінформовані про запровадження штрафів, тому нині поліція проводить роз’яснювальну роботу. Однак, на думку чиновника, деякі положення «маскового» закону суперечать один одному. «Наприклад, зазначено, що необхідно, щоб у громадських місцях усі були в масках. Але при цьому працюють кафе й ресторани. Я ще не знаю способу, як можна перебувати в кафе і їсти через маску», — сказав він.

А поки що, очікуючи результатів дії карантину вихідного дня, який запроваджують, зокрема й для того, щоб знизити навантаження на систему медицини, голова МОЗу Максим Степанов визнає: у столиці, Харківській і Черкаській областях у лікарнях недостатня кількість ліжок з киснем.

«Так, у нас є регіони, де досить напружена ситуація з кількістю вільних ліжок. Загалом по країні в нас 12 168 ліжок з киснем, але є регіони, де ситуація досить напружена. Це Київ, Черкаська, Харківська області. Ми вважаємо, що там недостатня кількість», — сказав М. Степанов. І запевнив, що в уряду є чітке розуміння, зокрема й з місцевою владою, щодо збільшення кількості ліжок з підведеним киснем.