На думку прокуратури, вони грубо порушили будівельні стандарти, використовували дешевші матеріали під час зведення будинків, порушуючи при цьому всі технології. У число обвинувачуваних потрапили й кілька чиновників, які підписували й видавали за певну винагороду інвесторам дозволи на будівництво без вивчення того, чи закладено в проекти вимоги із сейсмічній стійкості будинків, які матеріали й технології вони використовують. 

Тільки в Дурресі під час землетрусу з магнітудою 6,4, що відбувся 26 листопада 2019 року, загинуло 23 людини, а по країні -- 51,  поранено були кілька сотень. 17 тисяч албанців залишилися без даху над головою. Декому доводиться дотепер тулитися в наметах чи жити в селах у родичів. Влада Албанії за рік насамперед відбудувала нові школи, дитячі садки, інші громадські будівлі й кілька сотень будинків. На що витрачено понад один мільярд євро. Переважно це кошти, що надійшли від міжнародних донорів і деяких мільйонерів албанського походження, які живуть і працюють за межами країни.

Кримінальні справи проти проектувальників, будівельників відкрито ще в трьох містах, найбільше постраждалих від руйнівного землетрусу. Там, як і в Дурресі, проводяться необхідні експертизи матеріалів, які використовувалися під час зведення будинків, що обвалилися відразу, вивчаються дозволи, видані муніципалітетами на будівництво. Слідчі зазначають, що вже зібрано докази порушень будівельних норм, використання піску замість цементу. Цього цілком достатньо для передачі справ до судів.