Голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе під час дискусії «Україна — НАТО. Партнерство розширених можливостей: що далі?».

Як Верховна Рада та міжнародна спільнота можуть посприяти поглибленню партнерства Україна — НАТО? Чому ефективний парламентський контроль за сектором безпеки та оборони є життєво важливим? Це обговорювали під час дискусії «Україна — НАТО. Партнерство розширених можливостей: що далі?» народні депутати, урядовці та міжнародні експерти.

Голова Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України з Європейським Союзом Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що отримання Україною статусу партнера Програми з розширених можливостей — це демонстрація спадковості й наступності політики. «Перші розмови про це з нашими партнерами я розпочинала в штаб-квартирі НАТО в 2016 році, і я дуже рада, що спільні зусилля принесли успіх», — зазначила політик і додала, що просто сидіти й чекати — не вихід:

«Організатори ставлять запитання: «Як отримання статусу EOP (Партнерство розширених можливостей) може прискорити проведення оборонної реформи?» Так от, сам статус ніяк не допоможе. Допоможе те, наскільки Україна зможе скористатися тими можливостями, які дає цей статус».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що їй особисто не хотілося б, щоб Україна в рамках ЕОР обмежувалася суто військовим виміром. «Наша євроатлантична інтеграція — це про значно ширші зобов’язання України, насамперед, перед своїм суспільством. Безумовно, це і про підвищення обороноздатності країни, але, насамперед, — це про демократичну трансформацію в рамках верховенства права і дотримання засадничих прав і свобод людини, про цивілізаційний вимір, — переконана голова профільного комітету.

У новій Стратегії НАТО-2030 Україна очікує побачити перспективу, аби отримати План дій щодо членства в Альянсі. Все тому, що протягом останніх років країна розширила партнерство з НАТО. Про це заявила віце-прем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Від початку 2014 року Україна розвинула співробітництво з Альянсом, зокрема, ми приєдналися до Програми розширених можливостей НАТО, реформується сектор безпеки і оборони, Україна частіше бере участь у навчаннях НАТО тощо.

Статус України як партнера з розширеними можливостями, наголосила віце-прем’єрка, вже дає ефект. Приміром, у Службі безпеки України та Державній службі спецзв’язку почали перехід на стандарти НАТО.

Вл. інф.

Фото зі сторінки Іванни Климпуш-Цинцадзе і Центру «Нова Європа»/New Europe Center у Фейсбуці.