Його метою є підтримка українського уряду в подальшій цифровій трансформації країни. Керуватиме процесом імплементації та досягнення цілей Естонська Академія електронного урядування (e-Governance Academy).

Установча зустріч нового проекту відбулася 25 листопада. «Ми вдячні ЄС за підтримку цифрової трансформації України. Вже понад рік команда Мінцифри будує цифрову державу. Цифрова трансформація є ключем до реформи будь-якої сфери. Ми вже це продемонстрували на прикладі галузі містобудування та адміністративних послуг. Підтримка цифрової трансформації в Україні — це одночасно підтримка всіх ключових реформ і антикорупційної діяльності. Ми готові обмінюватись досвідом з іншими країнами та щодня вдосконалювати проекти, над якими працюємо. Завдяки допомозі ЄС Україна отримає більше якісних змін», — заявив віце-прем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, повідомляє Урядовий портал.

Назву EU4DigitalUA можна перекласти як «ЄС для цифрової України». Проект концентруватиметься на подальшому розвитку надання державних послуг онлайн, зміцнення кібербезпеки та безпеки персональних даних. Він значною мірою базуватиметься на результатах проекту EGOV4Ukraine, також фінансованого ЄС та низкою його держав-членів. Зокрема, в рамках того проекту протягом 2014—2020 років було створено та запущено систему безпечного обміну даними «Трембіта», яка забезпечує взаємодію між електронними реєстрами органів виконавчої влади та місцевого самоврядування.

Новий проект EU4-DigitalUA є частиною ширшої програми підтримки української цифрової трансформації та гармонізації з Єдиним цифровим ринком ЄС із загальним бюджетом 25 млн євро. «ЄС підтримує подальший розвиток цифрових технологій в Україні з метою підвищення конкурентоспроможності країни і сприяння подальшому наближенню України до Єдиного цифрового ринку ЄС», — зауважив під час установчого засідання голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

«Ми застосовуємо передовий досвід, отриманий при розбудові «цифрового уряду» Естонії, щоб допомогти Україні в подальших кроках до створення більш прозорого і ефективного суспільства», — наголосив Ханнес Асток, виконавчий директор Академії електронного управління.

Проект EU4DigitalUA реалізується спільно Академією електронного управління (Естонія) і Міжнародним та Іберо-американським фондом державного управління і громадської політики (Іспанія). Він триватиме до березня 2024 року.