25 листопада на засіданні ТКГ між Україною та Росією стався конфлікт. Про це повідомив у Фейсбуці представник української делегації Сергій Гармаш.

Він нагадав, що всі рішення, напрацьовані переговорниками у форматі Україна — ОБСЄ — Росія, має ухвалювати чи не ухвалювати Верховна Рада.

«А як вона може імплементувати план із врегулювання конфлікту, якщо друга сторона конфлікту (що фінансує і контролює його) не хоче подавати його від свого імені як член ТКГ і учасник переговорів, а проштовхує від нечлена, який не є суб’єктом і не несе жодної відповідальності за невиконання ухвалених рішень?» — заявив Гармаш.

Нагадаємо, представники ОРДЛО подали свій «план», який і підтримала російська сторона в ТКГ. У ньому йдеться про зміни до Конституції України, особливий статус Донбасу та проведення місцевих виборів без контролю над кордоном з боку офіційного Києва.

Представник української делегації заявив, що якби Росія подала план мирного врегулювання від свого імені, то Україна була б змушена з ним працювати, незалежно від того, подобається їй цей план чи ні. За словами Гармаша, у відповідь на чергове прохання очільника нашої делегації Леоніда Кравчука до РФ офіційно подати до ТКГ план дій, Гризлов заявив, що «якби такий план і з’явився, то це було б втручанням Росії у внутрішні справи України, на що Росія, звичайно, піти не може».

За результатами зустрічі очільник української делегації Леонід Кравчук повідомив, що він «принципово вимагає від російської сторони, як учасника ТКГ, взяти на себе політичну відповідальність й офіційно визначити свою позицію про необхідність виконати домовленості, досягнуті на найвищому рівні в Парижі у 2019-му, до кінця цього року».

Кравчук також запропонував провести до кінця року нову зустріч на найвищому рівні в Нормандському форматі, яка б «підбила підсумки спроб виконати домовленості, досягнуті за результатами Паризького саміту в грудні 2019-го». Українська сторона заявила про необхідність позачергового засідання ТКГ, на якому пропонує обговорити звільнення утримуваних осіб, розблокування роботи КПВВ і домовитися про нові ділянки розмінування й розведення сил. Згідно із планом, запропонованим Кравчуком, передусім необхідно провести демілітаризацію, встановити контроль над кордоном, а потім провести вибори.

Своєю чергою російська сторона звинувачує Київ у невиконанні Мінських угод і в «загостренні конфлікту» на Донбасі.

Якщо Росія не змогла підготуватися до відкриття КПВВ «Золоте» і «Щастя» у Луганській області 10 листопада, як про це домовлялися, то вона повинна про це заявити й назвати нову дату.

Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ 26 листопада у Відні заявив: «На останніх зустрічах ми спостерігали дедалі більше спроб російської сторони виправдати своє небажання відкривати свою частину КПВВ поблизу Золотого й Щастя. Жодна з них не була переконливою». Очільник місії України при ОБСЄ закликав російську сторону поквапитися й відкрити не тільки нові КПВВ у Золотому і Щасті на Луганщині, а й наявні контрольні пункти в’їзду й виїзду в Донецькій області. Він також нагадав російській стороні про її зобов’язання забезпечити повний і безумовний доступ міжнародних організацій, включно з МКЧХ, до всіх утримуваних осіб на тимчасово окупованій території сходу України. Він вказав на те, що це було однією з домовленостей «нормандського саміту» в Парижі, і Росія досі не пояснила, чому вона її не виконала.