Минулої суботи керівника сербської дипломатичної місії Владимира Божовича МЗС Чорногорії оголосило персоною нон-ґрата й попросило покинути країну.

Причина? Міністерство закордонних справ назвало її у своїй офіційній заяві: «Учора посол Божович назвав рішення незаконної і нелегітимної Подгорицької скупштини в 1918 році "визволенням" і "вільним волевиявленням" чорногорського народу», а, крім того, він «зневажив рішенням парламенту Чорногорії, котрий 29 листопада 2018 року анулював рішення Подгорицької скупштини як таке, що скасувало суверенітет Чорногорії, передало її територію Сербії і примусово позбавило трону короля Ніколу I Петровича». Як наголосило відомство, цим самим посол «ще раз прямо применшив значення країни, що надає йому дипломатичну гостинність». І нагадало, що Божович і раніше отримував кілька «усних і письмових попереджень про неприпустимість таких дій, не сумісних із загальноприйнятими стандартами поведінки дипломатичних осіб» через те, що «довгостроково й постійно» втручався у внутрішні справи Чорногорії, своїми «заявами й діями».

Першою реакцією Белграда було не тільки обурення діями влади Подгориці, а й заява про застосування принципу дзеркальності, що передбачає вислання із Сербії посла Чорногорії Тарзана Мілошевича. Сербський МЗС дав йому 72 години, щоб зібрати речі. Але поки Тарзан і його родина пакували валізи, в уряді ухвалили рішення про відкликання цього розпорядження.

Про це особисто повідомила прем'єр-міністр Ана Брнабич. За її словами, президент Сербії Александр Вучич запросив її і міністра закордонних справ, щоб вислухати аргументи уряду про вислання чорногорського дипломата. Під час бесіди глава держави висловив розуміння позиції кабміну, що «повністю відповідає Віденській конвенції і міжнародним протоколам». Однак додав, що є одне істотне «але». І воно полягає в тому, що «життя і наша дружба із Чорногорією важливіші», ніж конвенції.

Поки невідома реакція Подгориці на цей примирливий жест президента Сербії. Можливо, там вважатимуть, що Тарзан Мілошевич не дав приводу для вислання. А його сербський колега дуже завинив своїми втручаннями у внутрішні справи Чорногорії.

Фото: dw.com