У документі, який є лишень вираженням політичної позиції і не має жодних юридичних наслідків, «рішуче засуджується» рішення польського Конституційного суду стосовно абортивного законодавства («фактичної заборони права на виконання абортів», як сказано в документі), називаючи його таким, що «несе загрозу для здоров’я і життя жінок».

У резолюції наголошується, що необґрунтоване перевищення обмежень у доступі до абортів, що випливає із згадуваного рішення КС, порушує Хартію основних прав Європейського Союзу, практику судових рішень Європейського суду з прав людини, численні міжнародні конвенції, підписантом яких є Польща, а також конституцію цієї країни.

Євродепутати переконані, що обмеження або заборона права на аборти жодним чином не ліквідовує цього явища, a лише відтісняє його «у підпілля, спричиняючи зростання кількості нелегальних абортів, небезпечних, таємних і таких, що становлять загрозу для життя».

Європарламент закликав не переслідувати виконання абортів нормами Кримінального кодексу, оскільки це відлякує лікарів, які утримуються від виконання таких операцій через побоювання кримінальної відповідальності.

У документі «рішуче засуджено» нещодавнє рішення польського міністра юстиції щодо офіційного започаткування процедури виходу Польщі зі Стамбульської конвенції, «що було б поважною поразкою у сфері гендерної рівності, прав жінок і боротьби з насильством на статевому ґрунті».

У резолюції висловлюється «підтримка та солідарність з тисячами польських громадян, зокрема польками і особами ЛГБТІ+, котрі, попри епідеміологічну небезпеку, вийшли на вулиці, щоб висловити свій протест проти серйозних обмежень їхніх основних свобод і прав».

Європарламентарії закликали «Європейську Раду «зайнятись цією справою та іншими закидами щодо порушення основних прав у Польщі, шляхом розширення переліку питань, стосовно яких офіційна Варшава заслуховується згідно з п. 1 ст. 7 Договору про Європейський Союз».

Є в резолюції ЄП також недвозначна декларація позиції щодо ще однієї теми актуального протистояння між Варшавою і Брюсселем — бюджету на 2021—2017 роки та Фонду відновлення економіки, які Варшава спільно з Будапештом обіцяють заблокувати своїми вето. «Із задоволенням приймаємо тимчасове порозуміння від 5 листопада 2020 р. щодо запровадження механізму, який даватиме можливість призупиняти надходження з євросоюзівського бюджету до тих країн — членів спільноти, які порушуватимуть принцип верховенства права».

Тим часом у самій Польщі з 22 жовтня не припиняються протести проти загострення антиабортивного законодавства, стосовно учасників яких поліція з середини листопада почала застосовувати жорсткі силові методи впливу. «Під роздачу» потрапляють також народні обранці. Протистояння триває.

Фото: dw.com