«Ефективне місцеве самоврядування як запорука демократичної та правової держави» — таку назву мав дводенний форум місцевого самоврядування, організаторами якого виступили Комітет Верховної Ради з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Мінрегіон, Донецька та Луганська обласні державні адміністрації за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні». Захід відбувався в режимі онлайн, працювало дві студії: центральна в місті Києві та донецька регіональна в Краматорську. Участь у заході взяли понад 50 спікерів: народні депутати, урядовці, представники місцевого самоврядування, державних адміністрацій і міжнародних організацій.

Директорка Директорату людської гідності, рівності та врядування Ради Європи Клаудіа Лучіні, привітавши учасників форуму від імені Ради Європи, зауважила, що РЄ працює над запровадженням стандартів, які стосуються всіх держав-членів.

«Наша Хартія місцевого самоврядування ратифікована всіма 47 країнами-членами. Це вказує на те, що всі держави дуже велику увагу приділяють правовим інструментам, на яких базуються їхні системи», — наголосила вона, додавши, що реформи відбуваються всюди, не лише в нашій країні: «Тож дуже важливо мати спільний європейський стандарт, який керує державами в цій роботі».

Зі свого боку голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, нагадавши, що Європейська хартія місцевого самоврядування стала частиною національного законодавства з 1 січня 1998 року, зазначив: нині важливо перекласти її з прямої мови — англійської або французької — українською. Адже текст хартії, яким ми користуємось нині, спочатку був перекладений російською, а потім українською.

Назвавши 2020 рік складним, але продуктивним, голова комітету зауважив, що попереду ще дуже багато роботи. Йдеться, зокрема, про ухвалення у другому читанні законопроекту, яким унормовується діяльність військово-цивільних адміністрацій (№ 3913), змін до закону про місцеві державні адміністрації та деяких інших законодавчих актів щодо реформування організації виконавчої влади в Україні, які найближчим часом будуть вноситись до сесійної зали. А також про завершення роботи над новою редакцією закону про місцеве самоврядування.

Насамкінець А. Клочко висловив переконання, що, як і цей рік, наступний також мине в тісній співпраці та на засадах діалогу та порозуміння: «У всіх нас є велика мета — забезпечити повноцінну імплементацію положень Європейської хартії місцевого самоврядування та незворотність реформи децентралізації. Адже успішне завершення реформи дасть змогу створити передумови для прискореного економічного розвитку держави, ефективного розвитку територій, посилення спроможності громад та поліпшення добробуту кожного громадянина України». Тож закликав усі зацікавлені сторони бути партнерами на цьому шляху, поступатися власними амбіціями там, де йдеться про інтереси громади, простого громадянина та держави загалом.

Заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода також, відзначивши спільні зусилля на шляху перетворень, зауважив, що завдяки їм цього року нам вдалося завершити реформу і утворити нову територіальну основу для громад та районів. «І що важливо, громад, які матимуть рівні можливості за повноваженнями й ресурсами, щоб надавати своїм жителям якісні послуги», — сказав він.

Нагадавши у цьому контексті про зміни, які було внесено до Бюджетного кодексу, що дозволило вирівняти в статусі міжбюджетні відносини всіх громад, заступник міністра сказав: «Це ніби непомітно, але надзвичайно важливо, бо змінює ідеологію відносин громад із державним бюджетом. Найголовніше, що в цих змінах — сільські, селищні, міські бюджети більше не залежатимуть від районного рівня і з 1 січня перейдуть на прямі міжбюджетні відносини».

«Нинішній рік став ключовим для України в питанні децентралізації, адже відбулося завершення головного етапу реформи. Нині країна має нову адміністративно-територіальну карту й на її основі відбулись вибори», — зауважив голова представництва ЄС в Україні Матті Маасікас.

За його словами, відвідавши минулого тижня Львів та Дніпро, він помітив, наскільки динамічно розвивається Україна за межами столиці: «Я тішуся з того, що бачу готовність людей розвиватися на рівні муніципалітетів міст і містечок».

Децентралізація не дається просто так, зауважив М. Маасікас, але українці досягли дуже багато. Проте розслаблятися зарано. «Ми повинні наповнювати нові структури контентом. Надавати ресурси для впровадження відповідних кроків», — сказав він. У цьому контексті голова представництва ЄС в Україні відзначив уже зроблені кроки, зокрема, передачу деяких зборів, податків та майна на рівень громад.

Він нагадав, що Євросоюз надає Україні безпрецедентну підтримку і вона є послідовною. «Програма U-LEAD з Європою діє в Україні з 2016 року. Бюджет — понад 100 млн євро. Насправді, це одна з найбільших програм співпраці у сфері децентралізації у світі. В липні ЄС вирішив підтримати другий етап цієї програми з бюджетом у 40 млн євро, який триватиме до 2023 року», — повідомив М. Маасікас, зауваживши, що програма вже допомогла громадам об’єднатися. Нині проект U-LEAD забезпечує допомогу в плані розбудови спроможності і створення ЦНАПів.

«Ми дуже раді бачити, що наші спільні зусилля дають хороші результати і децентралізація дійсно працює», — констатував він, висловивши переконання, що нинішня конференція стане важливим внеском у наступні успішні етапи реформи.