«Те, що Нобельське Євангеліє з’явилося на Рівненщині, — для мене справа честі. Це історична пам’ятка, це наша ідентичність, наша культура і наша духовність. Всім, хто захоче мати в своїх закладах Нобельське Євангеліє, я обов’язково подарую. Особливо, якщо на основі цієї книги будуть виховувати молоде покоління і робити так, щоб люди розуміли нашу історію», — наголосив Василь Яніцький.

За його словами, нині копій є майже 15. Окрім того, він вже подарував п’ять книг. Зокрема, для культурно-археологічного центру «Пересопниця», Інституту української мови, краєзнавиці Валентині Тумаш-Ляховець, отцю Павлу Дубінцю, який також є краєзнавцем та для бібліотеки Зарічного.

До речі, 14 червня виповнилося 500 років відтоді, як дяк завершив переписувати книгу в селі Нобель. Однак у 1856 році граф Тишкевич заснував у Вільнюсі Музей давнини, і споряджена ним на Полісся археографічна експедиція десь у 1860 році забрала Євангеліє з Нобеля. Його сліди місцева краєзнавиця Валентина Тумаш-Ляховець виявила у Вільнюсі в бібліотеці Академії наук Литви.

Рівне.

Фото надано автором.