«Бюджет збалансований з точки зору доходів-видатків та реалістичний до виконання. Доходи бюджету плануються на рівні майже 1,1 трильйона гривень, що на 11 відсотків більше, ніж у 2020 році. При тому, що ставки основних податків не збільшуються. Ставки ПДВ, ПДФО, ЄСВ, податку на прибуток підприємств — все це залишиться без змін. Тобто доходи бюджету зростуть, тому що зросте економіка, а також завдяки ліквідації схем у податковій та на митниці», — сказав він, зазначивши, що зарплати медиків буде збільшено на 30 відсотків, а фінансування боротьби з коронавірусом буде забезпечено на належному рівні. «У 2021 році будуть рекордні видатки на медицину — майже 160 мільярдів гривень. Це на 30 мільярдів більше, ніж цього року, та майже на 65 мільярдів більше, ніж у 2019-му. Тобто за два роки фінансування медицини зросте на понад 60 відсотків», — підкреслив Д. Шмигаль.

Коментуючи очікувані зміни у складі уряду, прем’єр зазначив: оскільки Верховна Рада ухвалила законопроект, який обмежує повноваження виконувачів обов’язки міністрів, то не можна залишати такі важливі напрями, як енергетика та освіта, без повноцінного управління. «Тому я пропонуватиму кандидатури відповідних міністрів», — сказав він, додавши, що також із депутатським корпусом тривають дискусії щодо призначення очільника майбутнього аграрного міністерства, створення якого планується на початку наступного року.

Враховуючи завершення процесу децентралізації, Кабінет Міністрів пропонує реорганізувати 320 районних державних адміністрацій шляхом приєднання до 100 РДА, які розташовані в адміністративних центрах районів, які утворилися після ліквідації старих районів. Водночас пропонується утворити 13 райдержадміністрацій (шляхом злиття існуючих 40 РДА) в районах, які знаходяться в адмінцентрах, де вони раніше були відсутні.

Також уряд підтримав постанову, якою спрощується ввезення на територію України медикаментів, які використовуються для лікування коронавірусної інфекції, та включив до переліку товарів, що ввозяться в Україну без сплати ПДВ, тест-системи та обладнання для лабораторної діагностики. «Цей крок спрямований на посилення потужності лабораторій, що дозволить збільшити кількість тестувань», — повідомив

Д. Шмигаль. Ще одним рішенням Кабмін затвердив розподіл звернень до екстреної медичної допомоги на критичні, екстрені, неекстрені та непрофільні. Такий розподіл має забезпечити приїзд «швидкої» у критичних випадках у межах 10 хвилин.

Звернувшись до теми енергетичної безпеки, прем’єр повідомив, що уряд ухвалює постанову, якою дозволить компанії «Нафтогаз України» придбати Юзівську нафтогазоносну площу. «Це велике і перспективне родовище, яке вже не один рік простоює. Держава втрачає можливості для отримання прибутку та збільшення видобутку власного газу, адже йдеться про потенційні мільярди кубометрів палива», — сказав Д. Шмигаль.

За оцінками НАК «Надра України», потенціал Юзівської нафтогазоносної ділянки площею 7,886 тисячі квадратних кілометрів перевищує 3 трильйони кубометрів умовного палива. Базовий сценарій її розробки передбачає вихід на щорічний видобуток у 10 мільярдів кубометрів, а оптимістичний — у 20 мільярдів кубометрів.

Кабінет Міністрів підтримав та подасть на розгляд парламенту низку законопроектів: про внесення зміни до статті 5 Закону «Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України»; про внесення змін до Митного кодексу України (щодо урегулювання процедури складання митних декларацій на товари, які підпадають під різні товарні підпозиції згідно з УКТЗЕД, відповідно до Митного кодексу Європейського Союзу); про внесення змін до Митного кодексу України (щодо розширення повноважень приватних виконавців на примусове виконання постанов про накладення штрафу за порушення митних правил); про внесення змін до Закону «Про комбіноване виробництво теплової та електричної енергії (когенерацію) та використання скидного енергопотенціалу» (щодо розвитку високоефективної когенерації); про внесення змін до деяких законів України (щодо підтримки волонтерської діяльності). Останній законопроект розроблено з метою протидії фіктивній волонтерській діяльності як засобу отримання іноземцями та особами без громадянства довідки про тимчасове проживання в Україні.

Також уряд підтримав постанову про вихід України із низки міжнародних договорів у рамках СНД — Угоди про координацію міждержавних відносин в галузі електроенергетики, Гірничої хартії держав-учасниць СНД, Угоди про координацію міждержавних відносин в галузі використання атомної енергетики в мирних цілях та Угоди про основні принципи співробітництва в галузі мирного використання атомної енергії.

Кабмін погодив призначення Олександра Старуха на посаду голови Запорізької ОДА та Андрія Бойчука на посаду голови Івано-Франківської ОДА.