Його організаторами стали обласний відділ Міністерства ветеранів, громадське військово-цивільне «Бойове братерство України» та Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті (УІНП).

Спершу представники міністерства та згаданого громадського об’єднання — учасники АТО — вручили кулони-обереги «Батьківське серце» шістьом дітям полеглих на Донбасі звитяжців. Це вже не перше таке вручення на Полтавщині. Загалом згадані кулони з символічною крапелькою крові тут отримали 129 дітей полеглих захисників України. Побратими останніх беруться опікуватися такими дітьми, допомагати їм в усьому.

Потому старший науковий співробітник музею Наталія Кузьменко ознайомила учасників дійства з новою виставкою «Воїни. Історія українського війська». На ній представлені оборонці рідної землі від сивої давнини до сьогодення. Водночас регіональний представник УІНП Олег Пустовгар презентував серію арт-плакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 років». Цього разу на плакатах постали образи борців за волю країни, більшість із яких практично невідомі широкому загалу. Попри те, що свого часу вони стали майже легендарними особистостями.

Одна з них — Христина Пекарчук — була першої українською жінкою, котра у ХХ столітті отримала за свою звитягу державну нагороду, зокрема «Залізний хрест» № 1 і Хрест Симона Петлюри. Вона заснувала у Сімферополі «Просвіту», українізувала там три полки тодішньої російської армії, видавала газету. А на початку 1918 року втекла від переслідування більшовиків на Полтавщину. Зрештою, в армії УНР очолила санітарний потяг «Запорізька Січ», у боях із більшовиками та денікінцями її двічі поранили...

Під час згаданої зустрічі Олег Пустовгар передав плакати з образами борців за волю України музейникам, військовим і майбутнім захисникам нашої держави - курсантам Полтавського військового коледжу сержантського складу. А на її завершення учасники патріотичного заходу сфотографувалися на згадку (на знімку).

Фото надано полтавським представництвом УІНП.