Комітет погодив виділення коштів для забезпечення здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID- 19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, передбачених Постановою Кабінету Міністрів України від 23.12.2020, № 1305.

Постановою, зокрема, пропонується збільшити видатки Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 за загальним фондом на 1,7 мільярда гривень, виділивши Міністерству охорони здоров’я додатково 1,377 мільярда гривень на закупівлю вакцини проти COVID-19.

Водночас передбачено скоротити видатки, які планувалось здійснити за рахунок Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 за загальним фондом: на придбання обладнання для приймальних відділень опорних закладів охорони здоров’я у госпітальних округах; як допомога Фонду соціального страхування України для виплати матеріального забезпечення та страхових виплат на безповоротній основі. А також на державну підтримку сфери культури, туризму та креативних індустрій у зв’язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних з поширенням коронавірусу.

Постановою також передбачено, що 3,242 млрд гривень на надання Пенсійним фондом України одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів, буде виділено за рахунок спеціального фонду Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19, а не загального, як це передбачалось раніше.

Комітетом погоджено ще низку рішень Кабінету Міністрів, якими вносяться зміни до постанов про виділення коштів для забезпечення здійснення деяких заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Так, погоджено зміни у розподілі коштів, виділених із Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19 для Міністерства юстиції (постанова КМУ від 16.12.2020, № 1256), а також виділення коштів на виконання рішень закордонних юрисдикційних органів, прийнятих за наслідками розгляду справ проти України (постанова КМУ від 21.12.2020, № 1284).

Також члени комітету погодили перерозподіл видатків державного бюджету, передбачених головним розпорядникам коштів державного бюджету на 2020 рік: Міністерству фінансів (розпорядження КМУ від 21.12.2020, № 1598-р); Міністерству оборони (розпорядження КМУ від 23.12.2020, № 1607-р) і Міністерству культури та інформаційної політики (розпорядження КМУ від 23.12.2020, № 1606-р).

Окрім того, комітет погодив зміни до розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій між місцевими бюджетами (розпорядження КМУ від 23.12.2020, № 1608-р).

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.