Пам’ятаєте, вперше про підвищення тарифів на електроенергію для населення заговорили ще навесні цього року. Тоді з’явилися повідомлення про можливе скасування пільгового тарифу на електроенергію для населення, але тоді ж Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), спростувала інформацію, а екс-міністр енергетики Ольга Буславець запевнила, що цьогоріч тарифи для населення не підвищуватимуть. Справді, як бачимо, слова дотримали, підвищення відбудеться з першого ж дня 2021 року.

Пропонували й попереджали, нічого, утім, не роблячи на противагу. Ми ж думали, що все те, про що тривалий час говорили відповідальні за енергетику, принаймні для них не буде несподіванкою і вони — будьте певні — до всього підготуються і подбають завчасно і заздалегідь!

«...У разі неприйняття запропонованих змін ціна на електроенергію для побутових споживачів мала б формуватися на ринкових умовах, що призвело б до різкого, більш як у 2,5 разу, зростання тарифу на електричну енергію для населення (до майже 3,30 грн/кВт.год)».

Тут маємо видихнути з полегкістю. Бачите, від чого нас рятують!

«...Визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів — 1,68 грн/кВт.год. Фактично, тариф для населення до 31.03.2021 збережено на поточному рівні (не враховуючи пільгову ціну за перші 100 кВт.год/міс.)».

Та що там тієї пільги! Дивіться — 1,68 грн/кВт.год, звісно ж краще, ніж 3,30. Тим часом більшість українських пенсіонерів ревно стежили, щоб, не дай Боже, не вийти за той ліміт у 100 кВт.год/міс. Непереливки їм буде?
«...Збережено і залишено без змін коефіцієнти дво- та тризонного обліку електричної енергії. Тому у разі встановлення, до прикладу, двозонного обліку електричної енергії, її ціна у нічний час буде на 50% меншою».

Та хто б сперечався! Але 0,45 грн проти 0,9, що чекають на нас з нового року, якось мало заспокоюють.

«...Міненерго спільно з НКРЕКП та іншими учасниками ринку електричної енергії протягом наступного місяця планує напрацювати удосконалений сценарій фінансового збалансування ринку електричної енергії у 2021 році, на підставі якого уряду буде запропонована оновлена редакція ПСО».

Що заважало «напрацювати удосконалений сценарій фінансового збалансування ринку електричної енергії» заздалегідь, адже про все було відомо ще навесні, в проекті постанови, звісно ж, не сказано. Як бути людям, які цілими будинками перейшли на електроопалення, яке при такому тарифі вже не може конкурувати з газовим, урядовці ще не подумали.

Жодного слова не кажуть — яким буде, та й чи буде тариф на електроопалення. Нагадаємо, що досі у період з 1 жовтня по 30 квітня (включно) за обсяг, спожитий до 3000 кВт.год./міс. (включно) — по 0,90 грн за 1 кВт.год з ПДВ, а понад 3000 кВт.год/міс. — 1,68 грн. за 1 кВт.год з ПДВ.

Ви там дуже гірляндами не зловживайте, щоб песиків не довелося продавати.

Як бачимо, запитань більше, ніж відповідей. А від цього якось зовсім неспокійно на душі. Тим більше у час, коли у багатьох немає роботи, а заробітки обмежені. Коли зима, карантин, криза і повний, даруйте, локдаун.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.