Коала в евкаліптовому гаю Магнітного острова. Одна з найбільших (майже 800 особин) та найздоровіших популяцій приваблює туристів з усього світу.

Ці тварини забезпечують австралійцям 30 тисяч робочих місць та три мільярди доларів щорічного доходу.

Екологія: «чорне літо» для коал

Минулий сезон лісових пожеж австралійці охрестили «чорним літом»: за його підсумками вигоріло понад 180 тисяч квадратних кілометрів лісу та рідколісся, у вогні загинули 34 людини, ще понад чотириста смертей спричинив дим, зруйновано понад три з половиною тисячі будинків, матеріальні збитки оцінюються у 103 млрд австралійських доларів.

Південне літо було скрутним не лише для людей, а й для ендемічних птахів та ссавців. Особливо сутужно довелося коалам: позбавлені можливості втекти, як кенгуру чи собака дінго, або сховатися в міцній норі, як вомбат, евкаліптові звірята горіли живцем — є оцінки втрат до 10 тисяч. За даними природоохоронної організації Australian Koala Foundation, у природі залишилося приблизно 90 тисяч коал, тоді як у доколоніальній Австралії їх мешкало десять мільйонів, а в 1890—1927 роках на експорт відправлено вісім мільйонів шкурок цих тваринок. Нині звірята перебувають під охороною, порушникам їхнього спокою загрожують багатотисячні штрафи.

Руйнування середовища проживання є однією з основних причин скорочення чисельності коал. Аби прогодуватися, кожній на рік потрібно з півтисячі евкаліптів, розповідає Ровена, співробітниця Саду коал у містечку Куранда, що неподалік Кернса. Дошкуляють спека і посухи: зазвичай милі пухнастики не п’ють воду, отримуючи усю необхідну вологу з соковитого евкаліптового листя.

Однією з причин лісових пожеж початку 2020 року названо глобальне потепління.

Зараз у країні кенгуру та качконосів — літо. За даними Австралійського бюро метеорології, південна весна 2020 року була найспекотнішою за всю історію спостережень: на Зеленому континенті температура з 1 вересня до 30 листопада більш як на два градуси Цельсія перевищувала середнє значення 1961—1990 років. За прогнозами, 2021-й у Австралії очікується не таким палючим через настання Ла-Нінья, вологої та прохолодної фази кількарічного кліматичного циклу.

Міжнародні відносини: одностороннє світло

2020-го наша держава запровадила безвіз для громадян Австралії. Мешканці Зеленого континенту можуть безперешкодно гостювати в Україні протягом 90 днів. Аби відвідати цю країну, нашим співвітчизникам досі потрібна віза, яку можна оформити онлайн.

4 жовтня новим послом Австралії в Україні призначено Брюса Едвардса. «Білатеральні відносини (між нашими державами. — Авт.) продовжують розвиватися, нещодавно Україна запровадила для австралійців безвізовий режим — з 1 серпня 2020 року. Обсяг двосторонньої торгівлі у 2019 році оцінюється у 213 млн доларів, австралійські інвестиції в українську економіку становили 73 млн доларів», — прокоментувала призначення міністр закордонних справ Австралії Меріс Пейн.

На Зеленому континенті постійно проживає більш як 46 тисяч українців.

Туризм: подорожуємо батьківщиною

Зовнішні кордони Австралії залишаються закритими у зв’язку з пандемією, тож міністр торгівлі, туризму та інвестицій Саймон Бірмінгем закликав співвітчизників вивчати рідний край: «Ви живете у найкращому в світі магазині подарунків». У країні площею 7,7 млн квадратних кілометрів є тропічні та мангрові ліси, пустелі, велетенські скелі, солоні озера та Великий бар’єрний риф. Внутрішній туризм допоможе економіці держави в умовах світової кризи, адже в цій сфері зайнятий кожен тринадцятий австралієць.

Різдво тут відзначили 25 грудня, тож Санта Клауси і штучні ялинки задовго до Нового року з’явилися у домівках, торговельних центрах та ресторанах. Святкові канікули триватимуть з 24 грудня до 4 січня.

Австралія.

Фото Аво САНТОЗО.