У Лубенському районі на Полтавщині триває ліквідація наслідків масштабної аварії на магістральному газопроводі високого тиску Уренгой—Помари—Ужгород, яким газ із російського Сибіру транспортується до країн Європи. Адже 9 січня внаслідок його розгерметизації у лісосмузі поблизу сіл Єнківці, Калайдинці та Новаки пролунав потужний вибух. І одразу догори здійнялася ціла хмара вогню, яку було видно в радіусі кільканадцяти кілометрів. При цьому мешканці довколишніх сіл чули сильний гул, у їхніх будинках дрижали шибки вікон і посуд, що неабияк налякало людей і домашніх тварин.

Під час вибуху металеву трубу понад метрового діаметра, що залягала в землі, розірвало, на відстані до трьох десятків метрів вона була повністю зруйнована. Тож з обох боків розриву утворилися височезні палаючі факели. Щоб знизити тиск газу й ліквідувати потужне факельне горіння, працівники ТОВ «Оператор газотранспортної системи України» перекрили подачу блакитного палива на газорозподільну станцію «Вишневе». Внаслідок цього без газу залишилися 2649 домогосподарств у 17 селах нинішнього укрупненого Лубенського району.

До ліквідації аварії, крім трьох десятків фахових ремонтників, підключилися також бійці підрозділів Головного управління ДСНС в області. За інформацією його прес-служби, вночі й уранці 10 січня там працювали загалом понад 70 осіб, які використовували 15 одиниць техніки. О шостій годині ранку на місці аварії провели виїзну нараду оперативного штабу на чолі з головою ОДА Олегом Синєгубовим.

Одночасно з ліквідацією аварії спеціалісти прагнули якнайшвидше відновити газопостачання згаданих сіл, а також запевнили, що транзиту газу до Європи «нічого не загрожує, потоки переключені через інші газогони і транспортування газу відбувається у штатному режимі».

Безпосереднім відновленням постачання блакитного палива в домівки земляків також займалися працівники місцевого оператора АТ «Лубнигаз». Особливу увагу вони звертали на оселі самотніх стареньких і осіб з інвалідністю, яких у згаданих селах налічується майже дві сотні. До чергувань і роз’яснювальної роботи з правил безпеки залучалися медики, спеціалісти цивільного та соціального захисту населення, представники місцевих громад. Зрештою, до обідньої пори 10 січня газопостачання в усі 17 сіл відновили.

Також спеціалісти-ремонтники приступили до другого етапу ліквідації наслідків масштабної аварії — відновлення зруйнованої вибухом ділянки газопроводу.

Водночас на місці аварії працювали експерти-криміналісти та слідчі. Тим паче що Оператор ГТС України майже одразу після вибуху поінформував про те, що не виключає «можливість диверсії» і звернувся з відповідними заявами до поліції та СБУ. Як повідомили власкору «Голосу України» у відділі комунікації Головного управління Нацполіції в області, за фактом пошкодження магістрального газопроводу вже відкрито кримінальне провадження, тривають слідчі дії.

Не менш «гучним» за сам вибух стало і його відлуння у соціальних мережах. Зокрема, на своїй сторінці у Фейсбуці АТ «Лубнигаз» попросило правоохоронців «перевірити на причетність до вибуху на магістральному газопроводі» колишнього народного депутата України, уродженця Лубен Ігоря Мосійчука. Оскільки той, мовляв, на своїй сторінці у соцмережі першим повідомив про вибух як про «спрямовану диверсію» та звинуватив у цьому свого опонента — підприємство «Лубнигаз».

Останнє, за його твердженням, «група Мосійчука» намагалася по-рейдерськи захопити ще 2017 року.

Натомість Ігор Мосійчук відповів на згадані підозри та звинувачення з боку АТ «Лубнигаз» не лише цензурною лексикою. І повторив своє твердження про те, що «у полі під Лубнами мала місце диверсія» у вигляді несанкціонованої врізки у газопровід «під кришуванням» керівництва АТ «Лубнигаз» нібито «з метою крадіжки газу і газоконденсату та подальшого продажу на своїх незаконних заправках у Лубнах». Хоча згаданий «обмін люб’язностями» у соцмережах незаангажовані спостерігачі схильні вважати відлунням боротьби, зокрема й політичної, за зниження ціни на газ і особливо вартості його розподілу (транспортування), що розгортається й стає дедалі масштабнішою не лише на Полтавщині.

А почали її ще наприкінці минулого року саме жителі Лубенського району, які, протестуючи проти різкого зростання ціни на транспортування газу (в АТ «Лубнигаз» вона виявилася однією з найвищих в Україні), перекривали трасу Київ — Харків поблизу свого райцентру. Одним із головних «натхненників» цієї боротьби також через соцмережі був і залишається Ігор Мосійчук. При цьому він звинувачує керівників АТ «Лубнигаз» у багатьох гріхах, зокрема й кримінальних злочинах, які правоохоронці поки що не підтверджують.

Фото з сайту Головного управління Нацполіції в області та з відкритих джерел.