Староста села Хомутинці Калинівського району Оксана Мудрик розповіла, що нині багато односельчан хворіє, тому їм не до сміху. Не збиратимуться у клубі, як це було щороку.

— Обмежилися покладанням квітів до пам’ятника Руданському, — каже пані Оксана. — Принесли квіти також до могил його батьків.

Вони поховані у Хомутинцях, селі, де 6 січня 1834 року народився майбутній автор улюблених у народі співомовок та інших гумористичних творів. Батько поета служив священиком у місцевій церкві. Поховали його біля храму, там же й могила дружини священика, тобто матері Степана Руданського.

Церква не збереглася. На її місці школа. Колектив школи і сільської ради доглядають місця поховання. Поруч музей поета. Але не в батьківській хаті. Її вже нема. Для музею збудували окреме приміщення. Пам’ятник встановили.

Також не буде всеукраїнського свята гумору і сатири, на яке щороку збиралися у райцентрі Калинівка. Як повідомили в обласному департаменті культури, можливо, його проведуть після пом’якшення карантинних заходів. Щоправда, у звуженому форматі. Вручать щорічні премії лауреатам — сміхотворцям.

Конкурс на краще виконання творів Степана Руданського все-таки відбувся. Його організувала адміністрація Калинівського районного Будинку культури в онлайн-форматі. Як розповів член журі, багаторічний виконавець ролі Степана Руданського під час традиційних свят Василь Островський, 20 земляків надіслали на розгляд журі відеозаписи зі своїми виступами. Наймолодшому з них було 10 років, найстаршій — 80.

Виступи усіх учасників можна переглянути в Інтернеті у групі «Степан Руданський».