Пам’ятаєте — чим почалося? Спочатку, тільки-но оголосили про підвищення цін на газ, сам президент, а за ним прем’єр запевнили, що, мовляв, такий він — український газовий ринок, і почали закликати людей переходити до «Нафтогазу». Там, мовляв, можна зекономити до 40 відсотків! Це на газі, купленому, здається, влітку за 2,60, який тепер продають… по скільки? Бо ж — ще раз повторимо — ринок!

Самі розумієте: зберігання, догляд, охорона, перемішування, вентиляція, сортування, калібрування, перекачка, просушування, захист від ультрафіолетового та інфрачервоного опромінення, подолання ультразвукового бар’єра, рекуперація, транспортування і ще багато чого, про що нам знати не треба... Одне слово — до-ро-ги-ий!

Хоч, правду кажучи, немає на те видимих причин. А тут ще й температура, як на лихо, на вулиці серед зими плюсова! Оскільки ж опалювальний сезон ніхто не скасовував, то знову-таки, як то кажуть, «на ліцо» сезонний ажіотаж та підвищений попит. А ще — апетит невгамовний та жадібність!

Та народ усього того слухати не хоче, ні на що не зважа: обурення починає висловлювати, а подекуди й дороги, бачте, перекриває… От як їм пояснити, що далекобійники ціни на газ не встановлюють! Треба щось робити? Не сидіти ж склавши 
руки!

Може, спробувати оце? «…За підрахунками експертів, в червні 2020 року тариф на газ був найнижчим за весь рік. Літо. Попит на газ низький, і ціни в світі на газ були дуже низькі. Тепер ціни на газ в світі виросли в зв’язку з початком холодів, і в Україні ціни на газ теж виросли. Хоча можна було ще у вересні 2020 року купити газ по передоплаті за ціною 4,52 грн за 1 куб газу, і зараз би платили за газ не 7,57 грн, а тільки 4,52 грн», — зазначають фахівці…»

Як не погодитися? Розумно. Переконливо. Але — стоп! Далеко не кожен співгромадянин може собі дозволити заплатити за газ наперед. Тим більше за сьогоднішніх умов, коли… Втім, не будемо повторювати те, що вже казали на початку.

А нас продовжують переконувати: мовляв, так чинять жителі Німеччини, в якій дуже популярний такий метод купівлі газу населенням.

«…Улітку німці беруть кредит і купують газ на умовах передоплати на майбутній рік. Улітку ціни на газ низькі, й тому це вигідно. А потім упродовж року погашають цей кредит. Як результат — вони економлять гроші, щоб не платити дорого за газ взимку, коли ціни на газ у всьому світі підвищуються. Вчіться жити, як в ЄС…» — резюмують розумні експерти. І не кажуть чомусь, що коли порахувати банківські відсотки, звісно, якщо вам ще дадуть кредит під таку сумнівну справу, то, швидше за все, воно так на так і вийде.

А тим часом громадськість хвилюється: мовляв, «…Рада не підтримає Вітренка на посаду міністра енергетики, якщо він не знизить тарифи». Тепер доста підтримає. Підняв на 100%, знизить на 30% (якщо ще знизить) і — в дамках!