Її облаштували на базі обласного центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом. Раніше така працювала тільки в обласному лабораторному центрі, підпорядкованому МОЗ. Для ПЛР-тестування земляків залучали також приватні лабораторії зі столиці. Однак усе те давало змогу робити не більш як 1200 таких тестів на добу.

Нова ПЛР-лабораторія значно розширить можливості й, відповідно, скоротить час на отримання результатів тестування. Адже її пропускна спроможність — 800 тестів на добу. Не менш важливо й те, що в обласному центрі профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом працюють кваліфіковані фахівці, підготовлені для такої роботи (на знімку). Адже вони й раніше проводили різні біохімічні дослідження, тестували пацієнтів на ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити тощо. Тож йдеться лише про освоєння додаткового функціонала.

Та навіть за таких обставин облаштування нової ПЛР-лабораторії для діагностування коронавірусної хвороби стало у 15,6 млн грн, які виділили з обласного бюджету. Адже тільки на закупівлю сучасного обладнання знадобилося майже 11 млн грн.

Однак фахівці переконані, що такі витрати окупляться сторицею. Надто з огляду на те, що швидкість і якість діагностики нерідко стають вирішальними факторами успіху при лікуванні цієї небезпечної недуги.

Фото з сайту ОДА.