Це на 67 тисяч тонн менше, ніж у 2019 році.

Таку інформацію повідомила «Голосу України» заступник директора обласного департаменту агропромислового розвитку, екології і природних ресурсів Валентина Кирилюк.
За її словами, на підприємства доставили лише 2 млн 12 тис. тонн коренів — менше показника попереднього сезону (в 2019-му зібрали понад 2,5 млн тонн сировини). До того ж буряки мали низький вміст цукристості, 16 відсотків. Корені, що зберігалися на полях в зимову пору, втрачали свою якість, тому не вдалося отримати з них максимальний вихід цукру.

Уперше за останні роки на двох цукрозаводах не встигли закінчити сезон до новорічного свята. Гайсинське і Крижопільське підприємства працювали майже до середини січня. Не тому, що мали багато буряків — із запізненням розпочали виробничий сезон. Погодні умови стали на заваді копанню коренів.

Найбільше цукру зварили на Крижопільському цукрозаводі, найменше — на Іллінецькому.

Ціна на солодкі кристали продовжує зростати. Якщо влітку минулого року за 50-кілограмовий мішок цукру просили 600 гривень, та ще й пропонували доставити до місця призначення, то зараз за таку само кількість уже треба заплатити 950 гривень. На вінницькому ринку «Урожай» ще восени кілограм кристалів продавали по 15 гривень, нині на ціннику інша цифра — 22 гривні.

Економіст Леонід Козодой прогнозує подальше зростання вартості солодкого продукту. Пояснює це тим, що два останніх роки були невдалими для тих, хто вирощує буряки і переробляє їх. Не тільки на Вінниччині. Така само ситуація в багатьох інших бурякосіючих регіонах держави. Цукру менше — ціна «йде» вгору.

Вінницька область.