Про це повідомив директор департаменту ЖКГ Донецької облдержадміністрації Сергій Гончаренко під час брифінгу.

«З 21 грудня минулого року лабораторії КП «Компанія «Вода Донбасу», що обслуговує канал Сіверський Донець — Донбас, стали фіксувати збільшення вмісту амонію у воді річки. Після цього компанія відкоригувала технологічний режим на своїх очисних і фільтрувальних станціях шляхом збільшення витрат реагентів», — сказав Сергій Гончаренко. За словами посадовця, фонові показники амонію в каналі перевищено приблизно в 2—4 рази, проте склад води, що отримують жителі регіону, відповідає всім санітарним нормам.

«Встановлено, що забруднення спричинено водою річки Уда, притоки Сіверського Дінця. Загалом після аналізу найімовірнішим джерелом забруднення визначили міські водоочисні споруди № 2, так звані Безлюдівські очисні споруди комплексу «Харківводоканал», це підприємство «Харківводовідведення», — повідомив Сергій Гончаренко.

За словами директора, 14 січня відбулася робоча нарада Сіверсько-Донецького басейнового управління, на якій ухвалили певні кроки та вирішили скерувати звернення до Харківської ОДА з цього питання. Донецька ОДА, зі свого боку, теж звернулася до обласної влади сусідів.

За кілька днів до цього КП «Компанія «Вода Донбасу» спростувала чутки про погіршення якості питної води, що ширилися соцмережами. На підприємстві заявили: склад води, що надходить на споруди водопідготовки, щодня контролюється лабораторною службою.

«На цей час усі фільтрувальні станції комунальних водоканалів і компанії працюють у штатному режимі, є запас реагентів. Їх витрата значно зросла, використовується переважно перманганат калію (марганцівка. — Авт.), який дає рожеве забарвлення води в окремих випадках. Це дає  змогу втримати показники амонію у рамках допустимих норм», — пояснив Сергій Гончаренко. І водночас наголосив, що не варто плутати питну воду з річковою.

Посадовець також повідомив, що найближчим часом заплановано виїзд мобільної лабораторії для оперативного відбору проб, після чого по ситуації ухвалюватимуться відповідні рішення.