Відповідну резолюцію можуть ухвалити 22 січня, інформує «Дойче велле».

Затримання Навального є «явним порушенням міжнародного права», заявив під час дебатів у Європарламенті голова Комітету із закордонних справ Девід Макаллістер. Депутатка від соціал-демократів Ізабель Сантуш назвала арешт Навального після повернення до Москви «неприйнятним». «Відповідальні за арешт повинні бути включені до санкційного списку», — наголосила вона.

До слова, Європейський парламент учора проголосував за доповідь щодо імплементації Спільної зовнішньої політики і політики безпеки ЄС в 2020 році. Документ, серед іншого, містить положення про підтримку незалежності та суверенітету України і засуджує агресію РФ проти України та інших сусідніх держав.

Тим часом поки О. Навальний перебуває під арештом за ґратами, очолюваний ним Фонд боротьби з корупцією (ФБК) оприлюднив розслідування про палац на узбережжі Чорного моря, котрий, як стверджують автори, належить президенту Росії Володимиру Путіну. Розслідувачі оцінили вартість об’єкта в понад один мільярд євро. За їхніми даними, палац був збудований та утримується коштом, зокрема, двох державних компаній — «Роснефть» і «Транснефть», які очолюють найближчі друзі Путіна Ігор Сєчин та Микола Токарєв.

ФБК оприлюднив архітектурний план будови, зведеної біля мису Ідокопас. Розслідувачі стверджують, що план передав фонду «один із підрядників, який працював на облаштуванні палацу». Згідно з цими документами, площа будівлі становить 17691 квадратний метр. За словами розслідувачів, це — найбільший приватний житловий будинок в Росії. На прилеглій території палацу є льодова арена, церква, оранжерея, чайний будиночок і тунель з видом на море. Територія навколо основної будівлі площею в сім тисяч гектарів належить Федеральній службі безпеки (ФСБ). Над основною будівлею встановлена безпольотна зона, а вихід в море поруч з нею заборонений, зазначає ФБК. Загалом, оцінюють розслідувачі, розмір маєтку співмірний 39 князівствам Монако.

Публікація цього розслідування, яке, крім цього, містить ще багато фактів, що вказують на незаконне збагачення російської владної верхівки за рахунок державних підприємств, викликало широкий резонанс у російському суспільстві. На момент підготовки цього матеріалу відео розслідування на платформі Youtube переглянуло майже 20 мільйонів глядачів. У демократичній країні публікація такого розслідування призвела б до зміни влади у країні і величезного скандалу. Але мова про Росію, де покараними стануть розслідувачі, а не фігуранти справи.

Тим часом Навальний закликає росіян вийти на вулицю 23 січня, аби висловити свою позицію.