Господині Авдіївки за дегустацією витворів місцевої кулінарії.

«Сам проект із популяризації традицій гостинності та культури приготування страв було започатковано Українським центром культурних досліджень у жовтні 2020 року, — повідомила в. о. начальника управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації Аліна Певна. — Управління культури і туризму Донецької ОДА стало співавтором першої української енциклопедії, яка дослідить традиції гостинності та культуру приготування українських страв».

Перекази місцевих господинь свідчать: традиція приготування авдіївської каші походить з кінця ХІХ сторіччя. А от усні згадки про сімейні традиції приготування цієї страви, якими поділилася місцева жителька Інна Шляхова (вона народилася 1938 року), дають підстави вважати, що готували авдіївську кашу ще на початку ХІХ століття.

У межах самої Авдіївки ця страва набула поширення в мікрорайоні Східний, звідки історично починалося заселення промислового міста. Авдіївська каша була елементом як ритуальної, так і святкової родинної кухні. Як ритуальну страву, а не замінник куті, її уживали на поминальних трапезах. На святкових застіллях таку кашу подавали наприкінці як десерт.

Рецепти приготування цієї страви дещо відрізняються за кількістю інгредієнтів та послідовністю закладання продуктів. Кожна господиня дотримується, зазвичай, власної родинної традиції приготування авдіївської каші. Але показником добротної страви слугувала саме якість і кількість використаних продуктів — це вважалось іміджевим підходом до куховарства. Якщо кашу приготували правильно, то вона має легку структуру, солодко-ванільно-молочний смак і білий із жовтим відтінком колір.

Щодо рецепта приготування традиційної авдіївської каші, то він досить простий: на 1 склянку рису — до 10 яєць, 250 г вершкового масла, молоко в пропорції 1/2,5, сіль, ванілін, цукор за смаком. Рис круглої форми треба трошки проварити, потім промити, розкласти на рушник і просушити до повного висихання. Потім знову проварити до половини готовності, влити збиті яйця, молоко, знову проварити при постійному помішуванні. На кінцевому етапі приготування кашу слід закутати в подушки, щоб вона там томилася, набираючи належного смаку та кольору.

У вересні 2019 року до обласного переліку було включено елемент НКС «Традиція приготування авдіївської каші», або «Авдіївська каша». У самій Авдіївці традиція приготування авдіївської каші передається від покоління до покоління на рівні родин. З 2018 року авдіївська каша активно популяризується в місцевій громаді — через проведення кулінарних майстер-класів та поширення рецептів приготування цієї страви. Цим, зокрема, опікується завідувачка Народного музею історії міста Авдіївки Тетяна Переверзєва, яка підготувала низку публікацій щодо особливостей приготування каші та збереження цього елемента нематеріальної культурної спадщини.

Дбаючи про розвиток смачного бренду, в Авдіївці навіть створили «Клуб любителів авдіївської каші». Отже, робота зі збереження старовинних традицій триває.

Фото із сайту військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка Донецької області.