Про це йдеться в повідомленні на офіційній сторінці «Української делегації для участі в ТКГ» у Фейсбуці за підсумками засідання на рівні голів делегацій, яке відбулося в режимі відеоконференції 21 січня.

На думку Л. Кравчука, якщо до процесу консультацій підійти з цієї позиції, то ТКГ отримає всі шанси перейти до конструктивніших кроків з виконання рішень, ухвалених у рамках комплексу домовленостей, починаючи з 2014 року.

Як наголошується в повідомленні, під час відеоконференції російській стороні нагадали, що уповноваженими представниками в ТКГ є тільки ті особи, які призначені очільниками держав — сторін конфлікту України і РФ (Л. Кравчук і Б. Гризлов), інші члени офіційних делегацій обох країн і уповноважені представники ОБСЄ. «Інші особи можуть брати участь тільки як консультанти й експерти з окремих питань, не більше», — підкреслили в прес-службі української делегації.

А також акцентували увагу на відвідинах головою ОБСЄ, міністром закордонних справ Швеції Анн Лінде КПВВ у Золотому 20 січня, де вона відзначила роботу України в контексті виконання домовленостей «нормандської четвірки» і консультацій у ТКГ. Лінде схвалила бажання України завершити війну і висловила підтримку суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах, включно з АР Крим та 
м. Севастополь.

Представники ОБСЄ висловили нерозуміння причин, через які робота КПВВ досі блокується з боку збройних формувань РФ і підконтрольних РФ окупаційних режимів. На думку української делегації, у російської сторони не залишилося формальних приводів не відкривати зі свого боку КПВВ «Щастя» і «Золоте»...

Щодо повернення взаємно утримуваних осіб керівник гуманітарної підгрупи ТКГ народний депутат України Галина Третьякова на засіданні 19 січня вчергове запропонувала російській стороні розблокувати процес повернення взаємно утримуваних у зв’язку з конфліктом осіб, який, відповідно до попередніх домовленостей, не повинен припинятися за жодних обставин.

У середу, 20 січня, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова заявила, що з боку ОРДЛО в односторонньому порядку до України передадуть дев’ятьох полонених українських громадян. Мовляв, процес може розпочатися «сьогодні-завтра». Ця інформація раніше з’явилася в ЗМІ з посиланням на одного з парламентаріїв, який нібито домовився про передачу утримуваних осіб, не попередивши перед тим офіційну українську сторону.

Зі свого боку спікер української делегації в ТКГ Олексій Арестович заявив, що спецслужби України проводять перевірку осіб, яких «маріонеткові органи» так званих ДНР і ЛНР готують до передачі Україні.

«Рішення Російської Федерації передати не Україні, а приватній особі Віктору Медведчуку групу українських громадян, яких тривалий час утримували на тимчасово окупованій території в Донецькій і Луганській областях, грубо і відверто порушує усталені механізми вирішення таких гуманітарних питань», — ідеться в заяві МЗС України, опублікованій на офіційному сайті відомства того самого дня.

У МЗС підкреслили, що «цей крок РФ — удар по «нормандському формату» і Тристоронній контактній групі, які провадять системну роботу щодо забезпечення звільнення утримуваних у зв’язку з конфліктом осіб».

Процес передачі частини утримуваних громадян України голові політради партії «Опозиційна платформа — За життя», народному депутату Віктору Медведчуку зупинено. Про це у вечірньому ефірі «5 каналу» в четвер заявив голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук. Він повідомив, що літак не вилетів, тому що є низка суттєвих питань до такого звільнення. Зокрема, чи внесено цих осіб до відповідного реєстру, чи мають вони паспорти тощо. Л. Кравчук зазначив, що питання пересування, повернення громадян — це питання не Медведчука, це питання України.