Цей орган виконавчої влади має забезпечувати формування та реалізацію державної політики у сфері оборонно-промислового комплексу, державного оборонного замовлення, у літакобудівній та космічній галузях. Наприкінці 2020 року в країні стартувала масштабна реформа ОПК, у результаті якої оборонна промисловість держави має отримати новий сучасний вигляд та збільшити можливості щодо державно-приватного партнерства в межах України і щодо залучення іноземних інвестицій та створення низки спільних з іноземними компаніями проектів.

Про плани щодо подальшого реформування оборонної промисловості у інтерв’ю Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння розповів віце-прем’єр-міністр України — міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський:

— Передусім завершуємо роботу над Стратегією розвитку ОПК України. Минулого року було затверджено Стратегію національної безпеки. І тепер на виконання цієї стратегії має бути розроблено десяток стратегій за різними напрямами, зокрема, що для нас принципово важливо, Стратегію розвитку ОПК. Проект документа вже розроблено і направлено на погодження з різними міністерствами, відомствами і організаціями. Наступне наше принципове завдання на цей рік — імплементація Закону «Про Державні оборонні закупівлі», який набув чинності з 1 січня.

На сьогодні міністерство розробило десять нормативно-правових актів, чотири з яких ми вважаємо пріоритетними, котрі мають бути прийняті на найближчих засіданнях уряду, щоб у нас не було юридичних колізій і держзамовлення спокійно перейшло у нову фазу. Також плануємо створити Агенцію оборонних технологій.

— Чи є кошти для цього?

— На жаль, бюджетних асигнувань на неї не виділено. Бо в бюджетний процес ми вступили досить пізно через об’єктивні причини. Положення про наше відомство було затверджено за тиждень до ухвалення урядового бюджету. Маємо надію, що під час внесення змін до бюджету, можливо, вдасться якусь суму закласти на фінансування цієї агенції.

У нас у планах — три серйозні програми. Йдеться про «Державну цільову науково-технічну програму розвитку авіаційної промисловості України на 2021—2030 роки», «Загальнодержавну цільову науково-технічну космічну програму України на 2021—2025 роки». За цими двома програмами урядом уже затверджено концепції... Плануємо відновити фактично після довгих років забуття «Загальнодержавну комплексну програму розвитку високих наукоємних технологій».

— А як щодо холдингів?

— Безперечно, пріоритетом для нас є реформа концерну «Укроборонпром» та усієї оборонної промисловості. Ми розпочали цей процес торік. Зокрема, здійснено передачу з «Укроборонпрому» до Фонду державного майна на подальшу приватизацію перших 17 підприємств, які втратили зв’язок з оборонною промисловістю і щодо активів яких немає жодної зацікавленості з нашого боку. А також було видано наказ про початок корпоратизації.

На цьому етапі ми відстежуватимемо ситуацію із законопроектом № 3822 про особливості управління реформування підприємств ОПК державної форми власності.
Моя позиція така: нам треба рухатися у плані корпоратизації і реформ, не чекаючи ухвалення цього закону. Цей законопроект не є простим, і я гадаю, що з приводу нього будуть серйозні дебати серед депутатів і в експертному середовищі, коли його буде оприлюднено.

Я очікую, що в цьому році ми вийдемо на завершення процесу корпоратизації тих підприємств, які залишаться у складі оборонної промисловості. Решту буде передано у Фонд держмайна.
Також одне із завдань, яке ми ставимо перед собою як міністерство, — це створення державного цільового фонду підтримки оборонної промисловості, наповнення якого могло б здійснюватися за рахунок продажу непрофільних і профільних активів державних підприємств, які передаватимуться у Фонд держмайна.