На знімку: У центрі Ольга Василевська-Смаглюк.

На знімку: Під час засідання.

«Сьогодні Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. 76 років тому, у цей день, було звільнено концтабір Освенцім. Ті, хто перебував там, пройшли такі випробування, з якими не дай Боже комусь у цій залі, і цьому світі стикнутися. Це не один табір, їх було багато. І багато людей віддали життя за те, що обстоювали свої переконання, за те, що належали до тієї чи іншої віри або нації. Ми повинні пам’ятати уроки історії і робити все залежне від нас, щоб не дай Боже такі події колись відбувались в світі та Україні». Такими словами відкрив пленарне засідання Голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Пам’ять усіх загиблих в концтаборах народні депутати вшанували хвилиною мовчання.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати конституційною більшістю — 355 «за» — у першому читанні підтримали проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості» (№ 4241).

«Цей законопроект про правила, — наголосила одна з авторів проекту Ольга Василевська-Смаглюк. — Він унормовує стягнення будь-якими суб’єктами у позасудовому порядку заборгованості за кредитом та запроваджує низку етичних правил для тих, хто стягує заборгованість, наприклад, заборону використання технік агресивного додзвону».

Народний депутат переконана: встановивши ці правила, цей ринок буде приведено у стан, коли взаємодіяти з боржником ввічливо буде набагато вигідніше, ніж погрожувати. До того ж порушення етики стягувачем потенційно вартуватиме йому присутності на цьому ринку. «Ми виведемо з ринку всіх, хто у своїх методах застряг у 1990-х роках», — наголосила вона.

У першому читанні було ухвалено (240 «за») і законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону «Про розвідку» (№ 2415). Як зауважив член Комітету з питань правової політики Павло Павліш, метою проекту є вдосконалення правових засад забезпечення проведення відповідними органами України розвідувальних заходів, які проводяться на підставі рішення суду.

Отримав підтримку за основу й проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях)» (№ 4278). У проекті пропонується вдосконалити деякі питання оподаткування ПДВ операцій із ввезення на митну територію України товарів у міжнародних поштових та експрес-відправленнях. Зокрема, збільшується із 100 до 150 євро сумарна фактурна неоподатковувана вартість товарів, які ввозяться на митну територію України, для одного одержувача — фізичної особи.

Підтримали депутати й суміжний із попереднім законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях та порядку їх декларування)» (№ 4279).

Після перерви у сесійній залі розглядали законопроект «Про самоврядування медичних професій в Україні» (№ 2445) та чотири альтернативні до нього проекти: №№ 2445-1, 2445-2, 2445-3 та 2445-д. Комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування рекомендував ухвалити підготовлений робочою групою законопроект     № 2445-д за основу з урахуванням пропозицій комітету. В них передбачалось поетапне створення самоврядних органів. Тобто через рік мала бути створена як пілотний проект палата стоматологів, через два роки — палата фармацевтів, через три роки — решта палат. Інші законопроекти було запропоновано відхилити.

Проте народні депутати у своїх виступах напрацьований робочою групою проект розкритикували, мовляв, він не про самоврядування, а про ярмо для медиків, бо вони в обов’язковому порядку мають вступати в палати і сплачувати внески. Зрештою, для ухвалення проекту в першому читанні не вистачило голосів, так само не було підтримано пропозиції відправити його на доопрацювання або на повторне перше читання. Тож законопроект вважається відхиленим.
Розглянувши проект закону «Про внесення змін до статті 42 Закону України «Про вищу освіту» щодо удосконалення процедури виборів керівника закладу вищої освіти» (№ 4489) та два альтернативні до нього проекти — № 4489-1 та        № 4489-2, народні депутати підтримали за основу законопроект № 4489-1 та скоротили строки його підготовки до другого читання.

Насамкінець Верховна Рада утворила ТСК з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства «Українська залізниця», розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників.

У першому читанні (без обговорення) було ухвалено також проект закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за порушення строку передачі документації на багатоквартирний будинок» (№ 4086). За основу та в цілому підтримано й законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю» (№ 3964).

На початку пленарного засідання народні депутати виступили з низкою заяв та оголошень. Зокрема, голова фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко заявила, що їх політична сила ініціюватиме проведення референдуму з п’яти питань: щоб український газ та атомна електроенергія з 30-відсотковою рентабельністю віддавалась громадянам України; про заборону продажу української землі; про заборону продажу стратегічної власності: газопроводів, залізниць, «Укрпошти» тощо; стосовно легалізації марихуани та грального бізнесу.

Від двох фракцій виступила Марія Іонова («ЄС»), яка закликала владу нарешті представити стратегію боротьби з ковідом та стосовно вакцинації українців.

Соломія Бобровська («Голос») виступила проти переслідування ветеранів АТО/ООС, волонтерів та активістів.

Із днем народження цього дня вітали представника фракції «Слуга народу» Володимира Захарченка.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут.