Ми зраділи були. Але, поглянувши на рахунок за грудень-2020 пересічного споживача, з’ясували, що, можливо, десь — у інших регіонах — щось змінилося, тільки не у нас, не в столичній області. РГК Київоблгаз як почала з 2018 року виставляти рахунки з «коефіцієнтом приведення до стандартних умов», так і продовжує. І ні рекомендації АМКУ, ні штрафи та попередження НКРЕКП, ні суди їм не указ.

У нашій конкретній ситуації різниця показань з 1 грудня 2020 до 1 січня 2021 — 98.00 кубічних метрів. Так у рахунку й написано. Але поруч: «коефіцієнт приведення... — 1.090». В результаті маємо справненький підсумок — 106.82 м3. Різниця становить 8,82 м3. Уявляєте? На рівному місці. З пальця висмоктали!

У графах рахунку Київоблгаззбуту чорним по білому: «нараховано за грудень (106.82(?!) х8.8225200 грн/м3 = 942.42)...»

А для чого вони в рахунку пишуть якісь незрозумілі знаки — Гкал, МДж? Всі ті гігакалорії й джоулі, не побоїмося цього слова, висмоктані з пальця і є ні що інше, як окозамилювання і намагання видати бажане за дійсне.

Коротше кажучи, та суміш, що надходить українцям по трубах, вперто не займається, а якщо зайнялася, то горить справді, даруйте... як мокре. Чи то чистота продукту не відповідає нормам, а може, тиск недостатній. Та хто ж вам скаже! Мабуть, давно пора вже все те перевірити. Схоже, нікому і ніколи. А поради газовиків частіше провітрювати кухню, прочищати форсунки не витримують жодної критики!

У «Нафтогазі» відреагували на ситуацію з коефіцієнтами температури. Заступник начальника департаменту енергоефективності «Нафтогазу» Олексій Хабатюк прокоментував: «... коефіцієнти... не зникли. Вони... залишилися в тарифі на газорозподіл газу. Тепер... їх не будуть нараховувати двічі. Один раз — в оплаті за розподіл, і другий — в рахунку за газ...», — підсумував чиновник і нагадав, що з жовтня 2018 року облгази незаконно використовують температурні коефіцієнти нібито за рішенням НКРЕКП. А ми ж з вами пересвідчилися, що і в рахунках за спожитий природний газ, і за розподіл, принаймні для клієнтів Київоблгазу та Київоблгаззбуту, вони присутні. Більше того — вони дублюються!

Нагадаємо, НКРЕКП ще в листопаді 2018 року висловила свою позицію щодо цього! Облгази, мовляв, застосовують температурні коефіцієнти коригування показів лічильників природного газу побутовим споживачам неправомірно. Оператори газорозподільних систем не мають права приводити об’єми спожитого природного газу побутовими споживачами до стандартних умов для здійснення комерційних розрахунків.

Ось що радить членкиня НКРЕКП Ольга Бабій: «Якщо ваш постачальник не реагує на ваші звернення, варто оформити скаргу-заяву з проханням провести перевірку цього нарахування. Тоді в нас будуть підстави вийти на перевірку й застосувати до цього постачальника санкцію...».

І тут, схоже, коло замкнулося. Навіть якщо й вдасться щось довести, штрафів наші кривдники не бояться, їх вони, будьте певні, знайдуть спосіб перекласти на плечі споживачів. А позбавити ліцензії недбалих операторів газорозподільних систем, кажуть експерти, теоретично, звісно, можна, але практично в наших умовах — нереально. Адже труба одна. Хто її обслуговуватиме? Отож необхідне, мабуть, політичне рішення. Найсуворіша заборона під страхом... А як інакше, якщо не розуміють!

І насамкінець. До купи. Чому це на сайті РГК Київоблгаз — за замовчуванням — встановлена іноземна мова?! Чи для них закон не писаний? Утім, про що це ми... Який закон?