Однак після приєднання до міста кількох сільрад розширились не лише перспективи розвитку території, а і її проблеми. Однією з перших розв’язали транспортну, пустивши із центру на околиці комунальні автобуси. Тепер на часі — зміцнення медичної галузі, і підштовхує у цьому напрямку не лише коронавірус.

Від лабораторії до амбулаторії

Щодо COVID-19, мешканці громади вже давно скаржаться на складності із тестуванням. Результатів аналізів на наявність чи відсутність небезпечного захворювання іноді доводиться чекати більше тижня. Тому місцева влада вирішила розщедритися на 1,5 млн грн та придбати для місцевої лікарні власну ПЛР-лабораторію. Вона буде досить потужною, аби обслуговувати і «своїх» пацієнтів, і мешканців сусідньої громади. Однак ідеально готовими до «війни» з коронавірусом, вважає голова ОТГ Юрій Бова, медпрацівники будуть лише у травні нинішнього року. До цього часу у Тростянці капітально відремонтують інфекційне відділення лікарні, збільшать там кількість ліжок та створять зразкові умови для пацієнтів.

— Розумію, що окрім коронавірусу, маємо чимало інших медичних проблем, — каже Ю. Бова. — Потребують реконструкції інші відділення колишньої райлікарні — зокрема, дитяче. Однак пандемія залишається пандемією, тому ми змушені вишукувати додаткові кошти насамперед для цього напрямку. Наша лікарня визначена опорною у боротьбі з ковідом, тому маємо відповідати щодо цього всім вимогам.

Хоч на коронавірус і відволікаються головні зусилля та ресурси, інші медичні напрямки також розвиваються. На прохання жителів сільських населених пунктів керівництвом Тростянецької ОТГ прийнято рішення про придбання пересувної стоматологічної амбулаторії. Зубний біль — серйозне випробування для будь-кого, а поїздка із села до міста «із перев’язаною щокою» може перетворитися на справжні тортури. Тому й купують для селян пересувний стомат-кабінет, укомплектований сучасними матеріалами та інструментами. Навіть у найвіддаленішому селі можна буде не лише видалити чи запломбувати зуб, а й здійснити протезування.

«Про таке обладнання ранішетільки мріяли»

Тоді як ПЛР-лабораторія та стомат-амбулаторія — це «свіжі» проекти, які реалізуються у перші місяці нового року, для медичної галузі Тростянецької ОТГ був успішним і фініш минулого року. Громада придбала для своєї головної лікарні сучасну ендоскопічну техніку японського виробництва. Новітнє електронно-комп’ютерне обладнання стало місцевому бюджету у 2,5 млн грн. Воно укомплектоване гастроскопом, колоноскопом та великим медичним монітором, котрий забезпечує дуже чітке зображення.

Тепер у невеличкому Тростянці, ніби в якійсь столиці, можна подивитися на роботу шлунково-кишкового тракту «від входу до виходу». Відеосистема має функцію ISkan, котра, за словами лікаря-хірурга Володимира Столяренка, дозволяє виявляти злоякісні ураження слизової оболонки на дуже ранніх стадіях. «Ми побачимо захворювання «на підступах», коли його, власне, ще нема, запевнює В. Столяренко. — Прилад має функцію «стоп-кадр». Зображення можна зафіксувати і дуже ретельно вивчити, переглянути на лікарському консиліумі».

Раніше, аби пройти таке високотехнологічне обстеження та одержати точний діагноз, жителі Тростянця та навколишніх сіл змушені були записуватись у довжелезні черги до сумських або столичних лікарень. Або — звертатись до приватних клінік та платити величезні гроші. Тепер усе «вдома» — їхати нікуди не потрібно. Щоправда, селянам все ж доводиться витрачати час на дорогу, але це — ніщо у порівнянні із тим, що було. А найголовніше — обстежити свої ЖКТ жителі Тростянецької ОТГ тепер можуть без грошей. Замість них, від людей вимагають лише направлення сімейних лікарів.

Сумська область.

Фото: trostyanets.info