Протягом минулої доби рятувальники десятки разів надавали допомогу водіям, які потрапили в складні ситуації на автошляхах Кіровоградщини.

Фото з офіційної сторінки обласного управління ДСНС у Фейсбуці.

Вони розпочалися ще 8 лютого. Як повідомляє «Укравтодор», значні опади відчули на собі більшість областей України. У семи з них діють обмеження на рух транспорту, понад 200 населених пунктів залишилися без струму через негоду, а у Києві, Львові та Харкові — затори.

У Закарпатській і Кіровоградській областях — сніг із дощем, у Дніпропетровській та Полтавській — крижаний дощ за температури -7 °С, а в Івано-Франківській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій областях — дощі.

Через негоду на деяких дорогах у Волинській, Київській, Житомирській, Рівненській, Полтавській, Черкаській та Чернігівській областях діють обмеження для руху вантажного транспорту. Обмеження вводили і у Вінницькій області, але зранку 9 лютого їх скасували. З 8 лютого до Києва заборонено в’їзд вантажівок. В «Укравтодорі» повідомляють, що загалом у місцях стояння уздовж доріг залишаються 3030 вантажівок.

Тим часом, як попереджають синоптики, сувора зимова погода зі значними температурними коливаннями зберігатиметься в Україні наступні два тижні. А все тому, що над країною пройде ціла серія циклонів.

10 лютого надійде незначне потепління, проте воно буде зовсім нетривалим. При цьому на півдні опади будуть переважно у вигляді дощу. А от у північних районах — сніг, заметілі, морози, денні температури 5—10 градусів морозу, нічні 10—15. З 15 лютого очікується істотне похолодання, проте вже без опадів.

Тим часом у регіонах долають стихію, як можуть.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

Снігопади із переходом у крижаний дощ спричинили напружену ситуацію на автошляхах Прикарпаття. Через особливості рельєфу в області є чотири гірські перевали та багато спусків-підйомів, крутих поворотів.

На дорогах державного значення проїзд забезпечено, зокрема в гірських районах.

Тим часом на дорогах місцевого значення ситуація критичніша. Та й мережа їх утричі більша. Тому на засіданні регіонального оперативного штабу було вирішено за потреби залучати додаткові засоби всіх служб та територіальних громад, інформує наш власкор Людмила СТРАЖНИК.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ

Уже третю добу розчищають дороги на Хмельниччині. Як повідомили у службі автомобільних доріг області, на шляхах працюють 170 одиниць техніки та приблизно 250 працівників. Люди і техніка задіяні цілодобово, робота організована позмінно. Насамперед забезпечують проїзд на дорогах державного значення, інформує наш власний кореспондент Ірина КОЗАК.

ЛУЦЬК

В обласному центрі лише 8 лютого до травмпункту міської клінічної лікарні звернулося понад сорок осіб. Четверо з них потребували хірургічного втручання. Усі пацієнти дістали травми через ожеледицю. У 15 пацієнтів діагностували переломи різної тяжкості, у решти — забої, розтягнення і рани. Одному із травмованих діагностували переломи обох кісток гомілки. Але найчастіше лучани травмували кисті рук, розповідає наш кореспондент Микола ЯКИМЕНКО.

Він також повідомляє, що через складні погодні умови 95 з 597 загальноосвітніх шкіл області перейшли на дистанційну форму навчання. Таке рішення прийняли педагогічні ради цих освітніх закладів. Форму навчання змінили всі ЗОШ Зимненської, Литовезької, Підгайцівської, Турійської, Устилузької громад. У декількох громадах було прийнято рішення про часткове переведення закладів на дистанційне навчання. Йдеться про ті школи, де є підвезення учнів з інших населених пунктів.

ЧЕРНІВЦІ

У Карпатах через рясні снігопади сніголавинна небезпека 3-го рівня. Можливе сходження лавин при низьких додаткових навантаженнях, окремих природних середніх та великих лавин, повідомляють рятувальники.

Така ж ситуація у гірських масивах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей, застерігає наш чернівецький власкор Сергій СУЛИМА.