Його справжнє ім’я — Вільгем Франц Карл фон Габсбург-Лотаринзький.

Із Галичиною його пов’язувала служба у війську. 1915 року після військової академії він служив у Золочеві в 13-му полку уланів. Один із солдатів-українців подарував йому вишиту сорочку. Тож він навіть збірку своєї поезії видав під ім’ям Василь Вишиваний.

У Золочеві відкриття виставки відбулося у школі № 4, що носить ім’я українського патріота. «Полюбивши Україну, її традиції, зачарувавшись Карпатами, прославивши січових стрільців, Василь Вишиваний став символом інтеграції України в європейську спільноту. Він віддав для цього всі сили. У Золочеві він командував сотнею уланів. Усі його солдати були українцями. За велику любов до всього українського і постійне надягання вишиванки його називали Василь Вишиваний», — заявила під час відкриття виставки директор школи Олена Панчишин.

Голова ювілейного комітету громадських організацій Львівщини з вшанування Василя Вишиваного Марко Сімкін вважає, що австрійський архікнязь є прикладом для наслідування сучасної молоді — він боровся за свободу України. Боротьба українського народу за незалежність була основою його світогляду.

Шкільній бібліотеці передали книжки про Вільгельма фон Габсбурга «Українцями не народжуються. Українцями стають!» Автор цього дослідження Богдан Горбовий розповів про неймовірно цікавий факт. Василь Вишиваний, як племінник імператора, свого часу зробив усе можливе, щоб митрополита Андрея Шептицького повернули з російської неволі в Україну. Ще він багато зробив, щоб УНР визнали як самостійну державу.

Навесні цього року навчальний центр Національної гвардії України у Золочеві отримає ім’я Василя Вишиваного.

Фото прес-служби Львівської ОДА.