Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування може стати майданчиком для доопрацювання проекту Стратегії реформування державного управління на період до 2025 року. З такою пропозицією під час XXІІ засідання Координаційної ради з питань реформування державного управління, яке відбувалось під головуванням міністра Кабінету Міністрів Олега Немчінова, виступив народний депутат Олександр Корнієнко.

«Ми не можемо Стратегію робити у відриві від усього комплексу органів державної влади різного ґатунку, різного рівня, які потім дуже впливають на її виконання в процесі. У мене є пропозиція, вона дуже проста — використати майданчик підкомітету для агрегування частин складових цієї Стратегії», — наголосив О. Корнієнко, додавши, що під час підготовки законопроектів № 1066 та № 2260 комітет мав справу з різними стейкхолдерами, в яких є держслужба всередині та які по-різному це бачать.

«У нас є з ними і контакт, і бачення. Пропоную, щоб ми виступили ніби як «посередником» між цим строкатим зовнішнім сектором, Кабінетом Міністрів та робочою групою при уряді. Якщо залучати в робочу групу багато нових стейкхолдерів, вона не працюватиме», — переконаний народний депутат.

Ще один важливий блок питань, який обговорювався, — чисельність працівників державних органів та оплата праці. Під час наради було розглянуто пропозиції, підготовлені Національним агентством з питань державної служби та Міністерством фінансів щодо оптимізації вакансій державних службовців, скорочення їх чисельності, обмеження розмірів надбавок, обмеження права на переведення без конкурсу. Як відомо, під час останнього засідання Бюджетного комітету було погоджено комплексне врегулювання питання оплати праці державних службовців та інтеграція фахівців з питань реформ до нової системи класифікації посад.

«Наразі готується бюджетна декларація на наступні три роки, а також оновлена Стратегія реформування державного управління до 2025 року. Маємо принципово врегулювати питання прозорості та справедливості в оплаті праці державних службовців. Сподіваємося, що Європейський Союз підтримає оновлену Стратегію, зокрема у формі бюджетної підтримки», — зауважив міністр КМУ Олег Немчінов.

Водночас, за його словами, в контексті реформи децентралізації потребує моніторингу питання функціонування центрів надання адміністративних послуг у зв’язку з оптимізацією районів (райдержадміністрацій). Як розповів міністр, досягнуто домовленості, що моніторинг заміщення ЦНАП райдержадміністрацій на ЦНАП ОМС спільно запровадять міністерства цифрової трансформації та розвитку громад і територій.

Крім того, під час наради, яка відбувалась у режимі онлайн, обговорювали питання делегування окремих повноважень у сфері реєстрації актів цивільного стану, зокрема, укрупненим територіальним громадам, до складу яких входять колишні міста обласного значення.

Вл. інф.