Автори проекту пропонують внести зміни до законів «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» щодо трансформації мережі закладів загальної середньої освіти, спрямованої на реалізацію реформи «Нова українська школа».

Зокрема, пропонують змінити статтю 32 закону про середню освіту «Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання за-кладу загальної середньої освіти». За чинною її версією, розвиток мережі комунальних початкових шкіл та гімназій мали забезпечувати районні, міські, сільські та селищні ради, а мережі комунальних ліцеїв — Верховна Рада АРК, обласні та міські ради (міст із населенням понад 50 тисяч). Законопроектом № 4629-1 пропонується ці положення виключити. З переліку засновників комунальних початкових шкіл та гімназій зникнуть районні ради, а рішення про утворення комунальних ліцеїв як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання так само прийматимуть Верховна Рада АРК, обласні, міські ради, проте незалежно від кількості мешканців міста. Крім того, в разі ухвалення законопроекту засновувати ліцеї зможуть «представницькі органи інших територіальних громад, які спроможні забезпечити функціонування ліцею відповідно до вимог законодавства».

Нагадаємо, що створення мережі ліцеїв як окремих юридичних осіб мали завершити 2024 року. Нині перехідний період планують продовжити до 2027-го і внести для цього зміни у Прикінцеві положення Закону «Про повну загальну середню освіту».

Крім того, законопроектом визначать чіткі стартові умови для відкриття ліцеїв.

Серед інших вимог у проекті закону згадано створення безпечного, інклюзивного та цифрового освітнього середовища; розміщення ліцею в будівлях, мінімальна проектна потужність яких визначається ліцензійними умовами; підвезення в разі потреби учнів і педагогічних працівників до закладу освіти (місця навчання, роботи) та у зворотному напрямку до місця проживання (за потреби) на відстань, що визначається законодавством; забезпечення проживання учнів у пансіонах у разі, якщо на дорогу до ліцею вони витрачатимуть більше за встановлену законодавством норму часу; забезпечення здобувачів освіти харчуванням у порядку та відповідно до вимог, визначених Кабінетом Міністрів.

Згідно із законопроектом обласні ради мають до 1 вересня 2024 року затвердити плани формування «ефективної мережі закладів освіти», а засновники ліцеїв до 1 вересня 2027 року — їх виконати «шляхом утворення та укомплектування ліцеїв належною матеріально-технічною базою, обладнанням, Інтернетом». До цієї дати мають сформувати й педагогічні колективи — обрати на конкурсних засадах вчителів та керівників закладів.

Очікують зміни й на опорні заклади, яким автори законопроекту хочуть дозволити «забезпечувати здобуття профільної середньої освіти».