Лідерами антирейтингу з добового приросту хворих на COVID-19 є Івано-Франківська (799), Вінницька (514), Закарпатська (500), Житомирська (438) області й Київ (513).

Останнім часом показник заповнюваності ковідних ліжок у медзакладах Прикарпаття становить понад 90 відсотків, а приріст активних хворих перевищує столичні показники. Через наступ коронавірусу область повертається до червоного епідеміологічного рівня з 22 по 28 лютого. А це означає, що закриваються розважальні заклади, нічні клуби, кінотеатри, спортзали, школи переходять на дистанційне навчання, а заклади громадського харчування працюють тільки на винос. Відповідне рішення обласна комісія ТЕБ і НС ухвалила напередодні під час засідання за участю керівництва МОЗ.

«Ситуація з поширенням коронавірусної хвороби залишається напруженою, а в Івано-Франківській області вона вже, я б сказав, майже критична... Протягом останніх 10 днів спостерігається значне зростання кількості випадків коронавірусної хвороби, і, що найбільше нас непокоїть, госпіталізацій. Без додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів подолати чи стримати це стрімке поширення коронавірусної хвороби неможливо», — заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко, інформує «Інтерфакс-Україна».

За його словами, керівництво області виконало вимоги МОЗ: підготувало 50 відсотків усіх лікарняних ліжок у регіоні для розміщення пацієнтів з COVID-19, при цьому 80 відсотків з них забезпечені підведенням кисню. Однак, попри ці заходи, місць для пацієнтів з коронавірусом у COVID-лікарнях Прикарпаття бракує. Тому вирішено також збільшити ліжковий фонд, зокрема перепрофілювати кілька медзакладів для лікування хворих з коронавірусом...

Коронавірус пішов в атаку й на Закарпатті. Тут зафіксовано рекордну кількість хворих на COVID-19 за добу від початку пандемії в області. Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Андрій Пшеничний, передає Укрінформ.

«Ситуація напруженіша, ніж у жовтні минулого року, коли лікарні області були переповнені хворими. Маємо більше хворих у важкому стані. Зокрема, за минулу добу по екстрену медичну допомогу звернулися 408 пацієнтів, з них шість десятків — з ознаками гострої пневмонії», — сказав Пшеничний.

За його словами, найкритичніша ситуація — у колишньому Виноградівському районі. Там районна лікарня заповнена на 100 відсотків, хворих везуть у сусідні райони. Подібна ситуація — у Рахові й Іршаві. Обласна інфекційна лікарня й Центр легеневих хвороб в Ужгороді заповнені на 80—90 відсотків. «За останні тижні ми двічі збільшували кількість ліжок у ковідному фонді області. Тепер маємо 2 113 ліжок, половина госпіталізованих пацієнтів підключені до кисню, поки що його вистачає», — додав чиновник.

Своєю чергою міністр охорони здоров’я Максим Степанов у телеефірі вкотре пообіцяв, що антиковідна вакцинація розпочнеться наприкінці тижня, щойно до України прибуде партія доз AstraZeneca виробництва Індії. Йдеться про 500 тисяч доз. «До кінця тижня вони мають бути вже в Україні. Там вирішуються питання логістики, відвантаження безпосередньо з Індії, фрахт літака тощо», — сказав міністр. Він нагадав, що питаннями логістики займається британське закупівельне агентство Crown Agents, однак МОЗ перебуває на постійному зв’язку з виробником вакцини Serum Institute.

Очільник МОЗ наголошує: повторну вакцинацію необхідно буде провести через півроку.

«Важливо не те, коли буде зроблено перше щеплення. Важливо, що потрібно дуже швидко провести всю вакцинальну кампанію першої хвилі, тому що COVID-19 найближчим часом нікуди не подінеться, і після того як буде зроблено перше щеплення, приблизно через півроку — дев’ять місяців, потрібно буде зробити другу вакцинацію. Я маю на увазі — вдруге вакцинувати, щоб не захворіти», — пояснив Максим Степанов.

Фото Юрія РИЛЬЧУКА (Укрінформ)