У жорсткій позиції європейської дипломатії винна насамперед сама Москва. Російська влада не тільки незаконно посадили головного опозиціонера країни, незважаючи навіть на вимогу від ЄСПЛ негайно його звільнити, а й влаштувала «холодний душ» главі зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозепу Боррелю під час його візиту до Білокам’яної.

Боррель наївно намагався зберегти діалог з Росією, натомість на спільній прес-конференції його візаві Сергій Лавров заявив, що Євросоюз — ненадійний партнер, а російське МЗС цього дня показово видворило з країни трьох європейські дипломатів.

Хоча на момент верстки номера засідання міністрів закордонних справ ЄС ще не завершилося, можна з упевненістю говорити про те, що вони виступлять за введення нових санкцій, які запропонують затвердити лідерам ЄС на саміті 25 березня.

Надто багато європейських дипломатів ще до засідання висловили свою позицію із цього приводу. Зокрема, міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг в інтерв’ю німецькому виданню Welt запевнив, що більшість його колег підтримають санкції.

Новий санкційний механізм ЄС за порушення прав людини був схвалений в 2020 році й передбачає заморожування активів та/або обмеження на поїздки. Справа Навального може стати першим випадком, коли Євросоюз задіє його.

Посол РФ при ЄС Володимир Чижов водночас сказав, що Росія вживе заходів у відповідь, якщо Євросоюз піде на нові санкції.

Тим часом у самій Росії минулої суботи відбулося одразу два судові засідання у справах щодо Олексія Навального. Мосміськсуд розглянув апеляцію на рішення суду, що замінив опозиціонерові умовний термін у справі «Ів Роше» на реальний. А Бабушкінський суд Москви розглянув так звану справу про наклеп на ветерана Ігната Артеменка, що її порушили після того, як Олексій Навальний назвав «продажними холуями» героїв агітаційного ролика каналу RT про поправки до Конституції.

Обидва рішення було ухвалено, звісно, не на користь опозиціонера. У другому випадку йому присудили ще й штраф на суму 850 тисяч рублів.