Ужгородці досить часто скаржаться, що старовинне місто втрачає шарм і дух минулих століть, оскільки нинішнє покоління бізнесменів від будівництва у гонитві за наживою і ціною квадратного метра настільки «ущільнює» все і скрізь, що врешті змінюється сам вигляд старих вулиць. Щоб якось розв’язувати цю проблему, у міськраді створили робочу групу для контролю за виконанням забудовниками всіх вимог, визначених нормативними документами.

Крім фахівців різних департаментів, управлінь, відділів міськради, до групи ввійшли представники водо-, газо-, електропостачальних компаній, ДСНС та інших відомств, депутати міськради. Міський голова Богдан Андріїв неодноразово наголошував, що забудовникам теж варто об’єднатися, щоб вести конструктивний діалог з владою і громадою. Тож тепер привітав підприємців зі створенням Асоціації забудовників Ужгорода, яку очолив Владислав Опіярі.

Очільник міста, констатує його прес-служба, акцентував, що від влади повинен бути чіткий алгоритм дій для забудовників, а від них — неухильне його дотримання. Тоді не буде конфліктних ситуацій, незаконних забудов, а отже, штрафів чи судових справ тощо.

Як повідомив керівник асоціації, до неї увійшли вже дев’ять фірм, запрошують приєднуватися й інших. Мають на меті вести конструктивну співпрацю з міською владою, щоб напрацювати єдині, чіткі та прозорі правила, довести їх до всіх забудовників, щоб вони вчасно проходили всі процедури, швидко отримували необхідні документи.

На зустрічі також обговорили, як міська влада сприятиме забудовникам, скажімо, розвиваючи інфраструктуру, осучаснюючи мережі комунікацій. Наголосили, що забудовники повинні дбати про місто, до прикладу, не допускати ситуацій, коли вантажівки виїжджають із будівельних майданчиків на вулиці з брудними колесами тощо. Домовилися, що представники асоціації можуть увійти до складу містобудівної ради.