Завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Житомирської лікарні № 2 ім. В. П. Павлусенка Василь Шутенко.

Офіційно на 25 лютого підтверджено 711 випадків, що на 111 більше, ніж попереднього дня. 12 осіб померло.

«У двох міських лікарнях — 640 пацієнтів із підозрою та підтвердженим діагнозом COVID-19. 180 із них потребують кисневої терапії, четверо підключені до ШВЛ-апаратів. За добу надійшло майже 150 пацієнтів. Розгорнули понад сто додаткових ліжок для цієї категорії хворих — у коридорах та навіть у пологових відділеннях міських медзакладів», — означив складність ситуації міський голова Руслан Марцінків у своєму відеозверненні.

Як відомо, на Івано-Франківщині з 26 лютого вчергове запроваджують режим червоної зони. Це, з-поміж інших обмежень, дистанційне навчання у всіх освітніх закладах. Однак дискусійною, за словами Руслана Марцінківа, залишається робота дитсадків, бодай чергових.

Проблема в тому, що задіяні в боротьбі з коронавірусом медики не мають на кого залишити свою малечу. Однак рішення столичної влади на місцевому рівні не оспорюватимуть.

Наразі відомо, що в Івано-Франківську не зупинятимуться поїзди міжобласного сполучення. Комунальний транспорт працюватиме в режимі спецрейсів для певної категорії громадян. Розгорнуто 16 блокпостів на всіх напрямках, які відстежують дотримання карантинних вимог та осіб, які порушили режим самоізоляції.

До області завезли першу партію вакцини від коронавірусу. Першочергово вона призначена для медиків із мобільних бригад та тих, які працюють у лікарнях із пацієнтами з COVID-19 тощо, а також працівників та мешканців закладів із догляду за літніми людьми.

Людмила СТРАЖНИК.

До критичної ситуації — один крок!

Зранку 25 лютого на Закарпаття прибув перший вантаж вакцини Oxford/AstraZeneca. Загалом на першому етапі буде вакциновано майже 3000 мешканців області, чия професія пов’язана з найбільшим ризиком захворіти.

Тим часом у регіоні спостерігається досить тривожна ситуація, й рішенням Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Закарпатська область опинилася з 24 лютого в помаранчевій зоні.

Тож голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков провів позачергове засідання регіональної комісії з питань ТЕБ та НС, де наголосив: «Наші лікарні заповнені на 72%. Шість із 17 опорних закладів охорони здоров’я заповнені вщент або ж мають одне-два вільні ліжка. Найкритичніша ситуація в Берегові та Ужгороді».

І якщо кожен не дотримуватиметься особистих заходів безпеки, то вже наступного тижня пацієнти лежатимуть у коридорах лікарень, а Закарпаття буде в червоній зоні з відповідними наслідками для бізнесу і людей. Про таке на брифінгу повідомив директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний. Він також наголосив, що робиться все можливе, аби запобігти найгіршому. Проводяться брифінги, лікарі попереджають і благають краян берегти себе та родини.

Керівництво облдержадміністрації зустрілося з представниками духовенства, щоб обговорити питання щодо дотримання встановлених карантинних обмежень у релігійних установах.

Головні лікарі обласних медзакладів Михайло Поляк та Юрій Яцина розповіли про поточну ситуацію: кількість госпіталізацій збільшилася, багато пацієнтів важкі, масово хворіють і медичні працівники. Єпископ Закарпатської реформатської церкви, голова Міжконфесійної духовної ради Закарпаття Олександр Зан-Фабіан закликав духовенство краю за можливості проводити богослужіння онлайн і дотримуватися всіх карантинних вимог під час богослужінь і релігійних обрядів.

Наразі в області посилено профілактичні заходи та створено додаткові патрульні групи, які стежитимуть за порядком дотримання карантину. Про це повідомив Ярослав Колесник, начальник Нацполіції в області.

В обласній інфекційній лікарні з 90 ліжок для хворих на ковід вільні лише шість, реанімація заповнена повністю, повідомив директор закладу Михайло Поляк: «Громадяни, які заїхали на свята з-за кордону, я думаю, привезли новий штам вірусу.

Бо люди стали хворіти повторно. Тобто ті, які перехворіли, повторно занедужали, маючи захист, маючи імуноглобуліни G. Тобто це новий штам вірусу. Він легше передається й протікає важче».

У Берегові також стрибок захворюваності, й там вирішуватимуть, чи посилювати карантин, інформує міський голова Золтан Баб’як. Найнебезпечніше, що серед хворих багато медиків», — каже очільник міста. Фахівці закликають посилити в місті карантин, зачинивши на тиждень заклади громадського харчування, басейни, непродовольчі точки торгівлі, садочки...

Василь НИТКА.

Рятівна вакцина прибула

Перша партія — 15 100 доз — вакцини вже в Чернівцях. «Цього вистачить, щоб захистити від вірусу 7 550 мешканців краю», — заявив голова ОДА Сергій Осачук.

Першими на Буковині щеплення отримають приблизно сотня медиків мобільних бригад. Тим часом відома лікарка-інфекціо-ністка, депутатка облради з Чернівців Ольга Кобевко запропонувала, щоб вгамувати страхи, перед камерами вколоти вакцину собі та представникам гілок влади.

Увесь час у Чернівцях працює цілодобова «гаряча лінія» 066 084 93 13 з питань коронавірусу. Тут також можна дізнатися про кількість місць у госпітальних базах області та міста.

Сергій СУЛИМА.

Щеплення проводять шість бригад

Увечері 24 лютого до Житомира прибула перша партія вакцини — 17 300 доз.

Як повідомили в ОДА, її зберігатимуть у комунальній установі «База спеціального медичного постачання» Житомирської обласної ради, приміщення якої оснащено необхідним холодильним обладнанням та відповідає всім вимогам безпеки. Вакцинацію проводитимуть шість бригад, маршрути яких розписано так, щоб зробити щеплення всім охочим представникам пріоритетних груп. А першим його отримав завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Житомирської лікарні № 2 ім. В. П. Павлусенка Василь Шутенко.

Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.

Фото із сайту suspilne.media