Нещодавно було підписано контракт із провідною місцевою компанією Transener S.A., яка займається передачею електроенергії надвисокої напруги. Згідно з документом, українські виробники виготовлять і постачать три однофазні шунтувальні реактори. Як повідомляють на ЗТР, їхнє устаткування замінить старі зразки на підстанції ET Puelches.

Українське підприємство раніше здійснило цілу низку поставок трансформаторного й реакторного обладнання для аргентинських партнерів. Його присутність на тамтешньому ринку веде відлік з 1970-х років. «Останнє замовлення в Аргентину було виконано в 2014-му. Наприкінці 2017 року вирішили повернутися на аргентинський ринок. Було проведено переговори про відновлення відносин. Результатом стала перемога в тендері й підписання контракту», — заявляють на ЗТР.
Майже півроку знадобилося запорізьким машинобудівникам для підготовки до тендера і отримання замовлення. Головними конкурентами були бразильські виробники, зокрема, компанія ABВ.

«При поставках до Південної Америки левову частку витрат становить логістика, що часто робить виробників з інших континентів неконкурентоспроможними. Щоб дати кращу цінову пропозицію, нам вдалося опрацювати з транспортними компаніями можливість відвантаження реакторів контейнерними лініями, що значно здешевило логістику цього замовлення і дало змогу конкурувати з бразильськими компаніями», — наголошують на запорізькому підприємстві.

До того ж аж ніяк не всі бажаючі взяти участь у тендері були до нього допущені. Був потрібний щонайменше десятилітній досвід проектування і виробництва аналогічного устаткування (однофазних реакторів з максимальною напругою 550 кВ). Це звузило коло учасників і допомогло українцям конкурувати в тендері із серйозними суперниками.

На сьогоднішній день реактори пройшли успішні випробування, їх готують до відвантаження. Одразу після прибуття реакторів на об’єкт заплановано монтаж і пуск обладнання за присутності представника ЗТР.

«Отримання цього замовлення саме українським підприємством свідчить про те, що, незважаючи на всі складності, вітчизняний виробник з гідністю може представляти свою країну на світовому ринку», — вважають на заводі.

ДО РЕЧІ

Через пандемію випробування відбувалися в режимі онлайн за допомогою двох стаціонарних і однієї переносної камер. ЗТР уперше пред’являв устаткування на приймально-здавальні випробування дистанційно, а замовник отримував усю необхідну інформацію з урахуванням п’ятигодинної різниці в часі й залишився задоволений їх результатами.

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

На знімку: триває налагодження запорізького обладнання.

Фото ЗТР.