І це добре: значить, у таких багатодітних сіл є майбутнє. Але це створює проблему — потрібні школи, дитсадки. Їх будують, але не у тих масштабах, у яких треба. Державний фонд регіонального розвитку виділяє кошти лише на невеличку кількість. Місцева влада витрачає гроші на проектно-кошторисну документацію, подає проекти з будівництва чи добудови, реконструкції шкіл, дитсадків, а їх «зарізають» або на рівні області, або на рівні Києва: мовляв, через брак коштів. Громадам нікуди діватись: вони намагаються таки обстояти свої проекти вже наступного року, але для цього потрібне коригування проектів, знову марна витрата коштів, що вдаряє по місцевих бюджетах.

Голови територіальних громад Рівненщини, які спробували взяти участь у конкурсі на відбір проектів і яким відмовили (а таких дуже багато), одностайні в думці про те, що держава повинна прийняти і реалізувати Програму щодо будівництва шкіл та дитсадків у північних районах Рівненщини, тим паче що ці райони не лише багатодітні, а й свого часу постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Одне слово, вони за те, щоб держава так само активно взялась за будівництво та реконструкцію шкіл та дитсадків у північних районах Рівненщини, як вона активно будувала дороги. Тут потрібні більші масштаби і більше фінансування. А з цим область і громади самі не впораються — таких коштів просто немає.

У Рівненській ОДА надали перелік шкіл і дитсадків, які потрібно побудувати в області. У ньому — 12 об’єктів. Але насправді їх більше. Про це свідчать дані з Вирівської, Локницької, Зарічненської, Березівської, Старосільської тергромад і Вараської міської тергромади.

Голова Сарненської міської територіальної громади Руслан Серпенінов розповів, що найгостріше питання зі школою стоїть у багатодітному селі Цепцевичі. Її будівництво розпочали, але через недостатнє фінансування воно ведеться повільно.

А 720 школярів тим часом навчаються у дві зміни.

Є потреба у добудові школи і у селі Костянтинівка. Адже нинішня уже «тісна». Розвантажити школу можна було б за рахунок реконструкції адмінприміщення колишнього колгоспу — тут можна було б розмістити 100 дітей. Виготовили проектно-кошторисну документацію, але проект не пройшов конкурсний відбір на рівні області. Пояснили: через нестачу коштів на його фінансування.

Крім того, розбудовується у Сарнах новий мікрорайон Село Сарни. Тут теж виникла потреба у новій школі на 600 учнівських місць та дитсадка на 250 малюків, каже Руслан Серпенінов.

І такий перелік потреби в будівництві або добудові шкіл можна було б продовжувати. Так само гостро для багатодітного Рівненського Полісся стоїть проблема з дитсадками. На них починають реагувати тільки тоді, коли батьки на початку навчального року вдаються до радикальних дій: перекривають траси, не пускають дітей в аварійні школи тощо. І всю цю хвилю невдоволення першими приймають влада на місцях та обласна влада, які без допомоги держави розв’язати такі проблеми не можуть — бракує коштів. Тому давно назріла потреба у тому, щоб була прийнята і профінансована Державна програма з будівництва шкіл у багатодітних поліських районах Рівненщини. Адже таким позитивним демографічним ростом не може похвалитися жодна з областей України.

Питання секторальної підтримки регіонів, зважаючи на їх особливості, порушив голова Рівненської ОДА Віталій Коваль (на знімку) під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Інфраструктура». Зокрема, керівник області наголосив на проблемі нестачі шкіл у районах області з високою народжуваністю.

«Ми маємо природний приріст населення, особливо в північних районах. Там середня кількість дітей у родині — від 5 і більше. Тому потреба в школах — одна з найбільших. Коштів для таких масштабних будівництв, на жаль, не вистачає. Тому прохання звернути увагу на секторальну підтримку, адже в кожній області є своя особливість. Нам важливо, щоб діти не лише здобували якісну освіту, а й вчилися в комфортних умовах», — зазначив Віталій Коваль під час панельної дискусії з обговорення переваг для регіонів реалізації програми Президента «Велике будівництво».

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов тоді пообіцяв підтримку дитячого освітнього напряму.

Батьки дітей з північних районів Рівненщини сподіваються, що уряд поставиться серйозно до цієї проблеми, не відбудеться лише обіцянками. Вони вимагають, щоб дітям створили нормальні умови для навчання. Посилаються при цьому на Конституцію України, яка гарантує їм це право.

До речі, цього року Рівненщині наполовину скоротили фінансування таких об’єктів, тож багато із них «зарізали» вже на рівні області. Людей це обурює. Бо нові реформи в освіті не можна впроваджувати, якщо діти навчаються у тісноті й у пристосованих аварійних приміщеннях, не мають спортзалів, навіть їдалень і, пробачте, теплих вбиралень. Тобто елементарних умов. Тож теоретикам із Міносвіти треба звернути і на це увагу. І долучитись до лобіювання фінансування проектів з будівництва шкіл і дитсадків на Рівненському Поліссі. У цьому люди розраховують і на підтримку народних депутатів України.

Рівне.

Фото надано автором.