Стіл Петлюри (на знімку), за яким він підписував важливі документи періоду Української революції (1917—1921 років), презентували після реставрації у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.

Експонат — витвір столярного мистецтва. Справді золоті руки були у майстрів, які працювали над його виготовленням: ніжки вирізьбили у вигляді лежачих левів з відкритими пащами, підстілля прикрасили різьбленим орнаментом із зображеннями чоловічих фігур, рослин, зірок, півмісяця, геральдичних знаків, міфологічних крилатих створінь з тулубом лева і головою орла. І все це зроблено з червоного дуба!

Стіл XIX століття потребував реставрації. Її здійснили в Києві в Національному науково-дослідному реставраційному центрі України. Зусиль і вміння доклав завідувач відділу реставрації по дереву Олександр Закусило, який має ступінь художника-реставратора вищої кваліфікаційної категорії. Йому допомагав художник-реставратор меблів та етнографічних предметів Сергій Голуб.

Понад рік тривали роботи. Після їхнього завершення майстри прибули до Вінниці для участі в презентації разом з гендиректором Національного науково-дослідного реставраційного центру заслуженим працівником культури Світланою Стрельніковою.

Олександр Закусило розповів, як відновлював розкішну стільницю з нанесеними зображеннями, реставрував різьблені фігури. Багато часу витратив на виготовлення двох ніжок-левів, які загубилися за час тривалих переїздів кабінетного стола.

Музейним експонатом він став у 1965-му. Тоді його передали з Вінницького міськкому компартії. Історики припускають, що стіл перебував у садибі родини Грохольських у Вінниці. Раритет присутній у кадрах польської кінохроніки 1920 року. Тоді, 16 травня, Головний Отаман Армії УНР Симон Петлюра проводив у Вінниці переговори з Маршалком Польщі Йозефом Пілсудським. Історики припускають, що документи підписували саме за цим столом. Уряд УНР тричі працював у Вінниці. У той час нинішній експонат стояв у кабінеті Петлюри.

— Стіл пережив не одну владу, його переносили в різні кабінети, він — очевидець багатьох подій, за ним підписували доленосні документи, — зазначив під час презентації голова Вінницької обл-держадміністрації Сергій Борзов. — Можливо, цього року до 30-річчя нашої незалежності за цим столом і я підпишу важливий документ... Дякую за таку пропозицію директорці музею Катерині Висоцькій.

Відновлення експоната коштувало обласному бюджету 140 тисяч гривень.

Фото із сайту Вінницької облдержадміністрації.