А під категорію субсидіантів на оплату житлово-комунальних послуг, за словами міністра соціальної політики України Марини Лазебної, сьогодні підпадають майже три мільйони домогосподарств.

Про це, зокрема, йшлося на нараді під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та за участі т. в. о. міністра енергетики Юрія Вітренка, представників Мінфіну, Мінрегіону, керівництва НАК «Нафтогазу» щодо стану розрахунків населення за житлово-комунальні послуги.

«Серед усіх отримувачів житлової субсидії майже 40 відсотків становлять домогосподарства із середньомісячним доходом на одну особу, що не перевищує розміру прожиткового мінімуму, ще приблизно 40 відсотків — домогосподарства з доходом від одного до півтора прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць, 17 відсотків — із доходом від півтора до двох прожиткових мінімумів», — прокоментувала результати аналізу домогосподарств, які отримують субсидії, Марина Лазебна.

Середній розмір субсидії становив у січні нинішнього року 1080 гривень, у лютому — 1483 гривні. Понад 95 відсотків отримувачів житлових субсидій та 36 відсотків пільговиків отримують виплати в готівковій формі, радіють у Мінсоцполітики

На жаль, питання про те, що плата за послуги ЖКП не може і не повинна в рази перевищувати розмір прожиткового мінімуму, схоже, нікого з учасників наради чомусь не тривожить. Хоча — ні! Таки тривожить?

«Держава має захищати своїх громадян. Особливо це стосується вразливих споживачів газу, електроенергії, тепла. З відповідною проблемою ми стикнулися, зокрема, цього опалювального сезону. Ми маємо створити уніфіковану цифрову систему як один із ключових елементів сталого розвитку енергетичного сектору». З такою ініціативою виступив т. в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко перед представниками всіх інституцій, які напряму чи опосередковано взаємодіють із населенням та учасниками енергетичного ринку на різних етапах постачання і споживання енергії, — Міненерго, Мінсоцполітики, Мінцифри, Мінфіну, Мінекономіки, АМКУ та Держспоживслужби.

Як це позначиться на споживачеві, якості послуг та на зменшенні комунальних рахунків тимчасовий виконувач обов’язків міністра не сказав. Утім, ніхто, схоже, від нього на це й не очікував.

Нагадаємо. Якщо порівнювати частку витрат на комунальні платежі в різних країнах, то більше платять данці — понад 29 відсотків доходу, Фінляндія — 28, Франція — 26,4, Швеція — 26, Чехія — 25,9 відсотка. Найменші витрати на комуналку в жителів Кіпру (16,6 відсотка), Литви (15,8) і Мальти (10,1).

Наступне повідомлення стосується наших найменших громадян та їхніх батьків. Понад 34 тисячі сімей із новонародженими дітьми з початку року отримали грошову компенсацію державної допомоги «Пакунок малюка». Трохи більш як 16 тисяч сімей отримали цю допомогу в натуральній формі.

«Пакунок малюка» видається родинам новонароджених у закладах охорони здоров’я. Одержувачі грошової компенсації, які отримали кошти на соціальні картки, можуть придбати дитячі речі в закладах торгівлі, що приєдналися до реалізації пілотного проекту. Реєстр закладів торгівлі налічує понад 3,5 тисячі магазинів, в тому числі, інтернет-магазини. Повернення «Пакунків малюка» — зайве підтвердження того, що все нове — це добре забуте старе.