За добу в краї було зафіксовано 507 хворих. Це найбільша кількість за час пандемії. Наступними днями цифри були не набагато менші. Тож, якщо подібні темпи зберігатимуться, область швидко може опинитися у червоній зоні.

У цій ситуації багато хто вважав єдиним виходом швидке щеплення. Однак цього не сталося. Майже через три тижні після того, як вакцина прибула в Україну, її заледве почали доправляти у населені пункти краю. Не дивно, що темпи вакцинації залишаються вкрай низькими.

Начальник Кам’янець-Подільського міського управління охорони здоров’я Юрій Пливанюк повідомив, що партія з 800 доз до міста прибула лише 12 березня. Прискорити доставку препарату було неможливо, адже розподіл здійснюється централізовано зі столиці і через Хмельницьку обласну базу спецмедпостачання. В результаті препарат, котрий і так не надто популярний, долав шлях у сто кілометрів від обласного центру до місця призначення понад два тижні.

Шепетівці поталанило більше — вакцина прибула туди на день раніше. Зате у значно меншій кількості — на два міста, Шепетівку і Полонне, припало лише 500 доз.

При цьому картина із захворюваністю в Шепетівці доволі складна. Серед останніх повідомлень — інформація про те, що у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії місцевої багатопрофільної лікарні на COVID-19 захворіло одинадцять медиків реанімації. Тепер усі вони на лікарняних, і ситуація доволі напружена. Бо йдеться про життя і здоров’я не тільки самих медичних працівників, а й важких пацієнтів.

Виручити має те, що до лікування ковідних хворих підключиться хірургічне відділення. Хоча його переобладнання, на думку самих медиків, відбувається із запізненням. Та й із проблемами. Ми вже розповідали про те, що під час термінового переобладнання у відділенні сталася пожежа. Тож тепер до всього додалася ще й ліквідація її наслідків. А це — зайві витрати і час, якого і без того не вистачає.

До лікарні потрапляє дедалі більше людей у важкому стані. Тепер ще й масово хворіють медики.

Попри те що боротьба з вірусом триває вже понад рік, а влада постійно звітує про активну роботу з його подолання, переважна більшість медичних закладів на місцях знову виявилася не готова до сплесків хвороби.

А що найгірше — вакцинацію як єдиний сьогодні можливий шлях до колективного імунітету і зупинення розповсюдження хвороби просто зірвано.

На місцях вакцині не стали довіряти більше. Людей підганяє хіба що безвихідь і страх перед хворобою. У тій же Шепетівській лікарні напередодні прибуття вакцини кількість охочих зробити щеплення від COVID-19 медичних працівників становить лише 25 осіб. Для того щоб вакцина використовувалася, медичний заклад готовий усіляко сприяти інформуванню про залишкові дози. Шепетівчанам пропонують звернутися до сімейних лікарів, щоб ті внесли їх у базу даних.

У Славуті мобільна бригада із вакцинації також почала роботу. Вона має вколоти 800 доз. На першому етапі — персоналу стаціонару міської лікарні, що надає допомогу хворим на коронавірус, та працівникам швидкої допомоги. На другому — решті медичних працівників, поліцейським та особам, яким за 80 років.

Поки що з понад півтисячі медиків на щеплення погодилося менш як третина. Але й при цьому справа просувається дуже повільно.

Якщо у багатьох країнах за день вакцинують тисячі і десятки тисяч громадян, то нині в області проводять лише по кілька десятків щеплень. Цифри просто неспівставні.

Така єдино можлива на сьогодні зброя проти коронавірусу, як вакцинація і масове тестування, залишається малодоступною для українців. Фактично єдине, що пропонує сьогодні влада, — це розподіл країни на карантинні зони. Але цього замало. На місцях дедалі більше переконуються, що це — лише імітація боротьби з пандемією і аж ніяк не реальні кроки на шляху до її подолання.

Хмельницький.