Люди, котрі зібрались увечері 17 грудня на четверте Народне віче, з нетерпінням чекали на лідерів опозиції, сподіваючись, що ті мають конкретнішу інформацію про угоди, підписані Віктором Януковичем у Москві, й викладуть мовою цифр, а не гасел, скільки «благодійність» Володимира Путіна коштуватиме Україні. І полум’яні трибуни з’явилися, та, на жаль, вони володіли конкретикою не більше, ніж будь-який користувач Інтернету.

Лідер партії «УДАР» Віталій Кличко ще раз пояснив мітингувальникам переваги європейського вибору. Складається враження, що промовець забув про два визначальні фактори: протести на Майдані Незалежності тривають уже майже місяць — раз; тут збирається не масовка неофітів, а переконані й обізнані в ситуації євромайданівці-старожили — два. Новим у виступі Віталія Кличка був хіба що виклик Президентові як «персональному супротивнику» знаменитого чемпіона світу з боксу «вийти з ним на ринг». Оригінальність цієї пропозиції народу сподобалась, але вимогу №1 протестувальників «Не піду з Майдану до відставки Президента» не підсилила: Віктор Федорович не в тій «ваговій категорії», щоб піднімати кинуту боксерську рукавичку. Та й «тренери» в нього вочевидь не з Заходу...

Як завжди емоційно звернувся до людей Олег Тягнибок: глава держави, пояснив він результати московського візиту, «фактично здав Україну в ломбард», нехтуючи волю нації. «Він підписав ганебні угоди з Росією, котрі ми йому не дозволяли підписувати, і вони йдуть урозріз з національними інтересами країни і народу». Свободівець нагадав учасникам віче про речі, на реалізацію яких Президент міг би одержати дозвіл: це порушення питання перед Путіним про повернення українцям вкладів з відсотками з колишнього Ощадбанку СРСР, 1/15 частини золотовалютних резервів та закордонних резиденцій, котрі відійшли Росії після розпаду Радянського Союзу.

Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, як людина далека від боксерських титулів, просто запропонував нинішньому главі держави написати заяву про відставку: «На день Святого Миколая ми подаруємо Януковичу ручку та папір. Хай пише заяву про відставку...». Олег Тягнибок попередив: за відмову від цієї простої операції Святий Миколай принесе Президентові різочку. Хтось засміявся, хоча було не до сміху. Порожнеча між закликами й обіцянками і одержаним результатом — проваленням голосування за відставку уряду, поразка на довиборах, навіть переможне здебільшого на словах збирання підписів за нову спробу позбавити урядовців портфелів — усе це показує, що Миколай запасся великою кількістю різок і тільки владою не обмежиться.

«Далі ми рухаємося, щоб зібрати 226 підписів за недовіру уряду. Також ми розглядаємо питання повернення до старої Конституції. Якщо нам вдасться, то це означає, що президентські вибори будуть достроковими,... мають відбутися на шість місяців раніше. Ми тиснемо на «регіоналів», але без вашої підтримки це нічого не варте», — пояснив народові, чим займається опозиція, коли не вимовляє промов зі сцени, Арсеній Яценюк. І дав завдання Майданові: стояти так красиво, «як у книжці написано».

Майдан стоїть, доки політики «рухаються». І бажає їм успіхів. А якщо їм знову не вдасться обіграти особистих не лише Кличкові супротивників, він знає, що робити без своїх поки що не здатних на подвиг поводирів. Принаймні в книжках про це красиво написано...

17 грудня 2013 р. Майдан Незалежності. Вечір.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.