Іван Баканов.

Відкривши скликане на вимогу 156 народних депутатів позачергове пленарне засідання Верховної Ради дев’ятого скликання, голова парламенту Дмитро Разумков оголосив до розгляду питання про заслуховування інформації керівників Служби безпеки України, Національної поліції та Державного бюро розслідувань щодо подій, які відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента.

Голова Служби безпеки Іван Баканов повідомив, що хоч за охорону громадського порядку та державних об’єктів відповідають Національна поліція та Управління державної охорони, проте СБУ напередодні цих подій попереджала про можливі сутички.

«Ми ділилися оперативними даними, документували та фіксували події біля Офісу Президента. Оцінювали ризики, які може спричинити ця акція. І робили це саме в контексті можливого впливу на державну безпеку, не втручаючись у компетенцію колег з охорони громадського порядку», — сказав він, зазначивши, що, безумовно, кожен громадянин має право на мирний протест, але є межа, яку не можна перетинати. Окремо І. Баканов звернув увагу на небезпеку, що протестні акції можуть бути використані спецслужбами Російської Федерації. «Маємо достатньо інформації, щоб стверджувати і доводити, що спецслужби РФ у постійному режимі моніторять суспільно-політичну ситуацію в Україні, протестні рухи та акції. Ця країна намагається скористатися будь-яким медійним приводом для того, щоб використати ситуацію на свою користь. При цьому, як правило, патріоти і небайдужі громадяни можуть навіть не здогадуватися, що їхні активні дії використовуються в інформаційній війні спецслужбами», — сказав він. І додав, що гібридна війна триває не тільки на сході нашої країни, але й на мирних вулицях наших міст.

Ігор Клименко.

Голова Нацполіції Ігор Клименко на початку свого виступу продемонстрував відеозапис подій біля Офісу Президента та повідомив, що перший фаєр було запалено о 19:35. «Далі підхопили цю естафету інші присутні. І все це під вибухи петард та вигукування гасел. Після цього в хід пішли балончики з фарбою. Учасники акції почали наносити написи на бруківку, фасад та двері Офісу Президента. На цій хвилі масового запалу мітингувальники підпалили табличку «Президент України» з гербом держави», — повідомив він, наголосивши, що «на лінії вогню» також опинилися працівники «поліції діалогу». Саме тому, щоб запобігти можливій пожежі, до натовпу кинулися рятувальники, яких супроводжували поліцейські. «Це іще раз викликало бурхливу, агресивну реакцію з натовпу. Правоохоронців почали закидати петардами та фаєрами», — зазначив І. Клименко. «Що було б далі, уявити нескладно. Згадайте аналогічну акцію 23 лютого цього року. Цього разу організатори відкрито, і це підтвердив голова СБУ, в анонсах закликали учасників брати з собою бинти і медикаменти та бути готовими до силового опору працівникам поліції», — наголосив голова Нацполіції, зауваживши, що поліція, не допустивши зіткнень і кровопролиття, зламала ці плани. Тож, за його словами, після того, як о 20:10 розбили шибки на вхідних дверях Офісу Президента та кинули всередину приміщення фаєри, активісти о 20:35 завершили свій протест салютами. За оцінками поліції, в заході взяли участь понад півтори тисячі учасників, і не більше п’яти відсотків з них вчиняли активні агресивні дії. «За фактом цих подій розпочато досудове розслідування за чотирма статтями Кримінального кодексу України. Хуліганство, вчинене групою осіб із застосуванням предметів, заздалегідь заготовлених для нанесення тілесних ушкоджень. Умисне знищення або пошкодження майна. Наруга над державними символами, виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки нацистського режиму», — поінформував І. Клименко. Водночас, голова Нацполіції визнав, що свастика на стіні Офісу Президента з’явилася тільки о 23:35, тобто, через дві години після завершення акції. Він також повідомив, що особу, яка її намалювала, уже встановлено, проте до оформлення усіх процесуальних документів деталей, хто це зробив, не розкрив.

Олексій Сухачов.

В. о. директора Державного бюро розслідувань Олексій Сухачов заявив, що події, які відбулися 20 березня біля Офісу Президента, не мають нічого спільного з демократичним волевиявленням, дискредитують владу та підривають довіру до правоохоронної системи. При цьому він зазначив, що будь-які заяви чи повідомлення про вчинені кримінальні правопорушення під час цих подій до ДБР не надходили. «Разом з тим з метою невідкладного реагування Державним бюро розслідувань у взаємодії зі Службою безпеки України, Національною поліцією проведено комплекс опреативно-пошукових заходів, спрямованих на встановлення організаторів та учасників неправомірних дій. За їх результатами не виявлено фактів закликів до погромів чи інших протиправних дій з боку народних депутатів і представників політичних сил», — повідомив О. Сухачов.

За його словами, слідчі ДБР також вивчають питання, чи була належним чином забезпечена охорона громадського порядку під час проведення цієї акції, за наслідками чого буде надано відповідну юридичну оцінку та за наявності законних підстав забезпечено притягнення винних осіб до відповідальності.

Під час виступів представників депутатських фракцій та груп Дмитро Лубінець зазначив, що депутатська група «За майбутнє» підтримує передбачене у Конституції право на мирний протест, але право однієї людини закінчується там, де починається право іншої. «Я сьогодні із здивуванням від деяких політиків почув, що ця акція була направлена на те, щоб показати, що нам потрібно перезапустити судову систему. Я особисто передивлявся всі відео, і не побачив жодного плаката з вимогою перезапустити судову владу», — сказав він.

Сергій Шахов зазначив, що депутатська група «Довіра» підтримуватиме запропоновану постанову, водночас нагадав, як під час мирного протесту шахтарів під Офісом Президента правоохоронці побили народного депутата Михайла Волинця, але кримінальне провадження так і не було доведено до логічного завершення.

Представниця фракції «Слуга народу» Любов Шпак зазначила, що, звісно, можна вигадувати багато слів, щоб якось виправдати те, що відбулося під Офісом Президента, але всі бачили, що ця акція не була мирною. «Досить плутати демократію та вседозволеність. Порушення закону було? Було. Винні мають понести покарання і вони понесуть покарання», — заявила вона.

Вікторія Сюмар від «Європейської солідарності» зазначила, що судячи із продемонстрованого поліцією відео, головними постраждалими є двері Офісу Президента.

А на думку представника фракції «Голос» Романа Лозинського, у час, коли в країні катастрофічна ситуація із захворюваністю на СOVID, коли провалено судову реформу і сьомий рік триває війна, виносити на позачергове засідання «питання дверей» є лицемірством.

Після завершення обговорення голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Владлен Неклюдов представив проект постанови про засудження подій, що відбулись 20 березня 2021 року біля Офісу Президента України (№ 5295). «Ці події стали шоком для кожного українця, хто вважає, що демократія — це не та форма системоутворення, де маленька група людей, підміняючи поняття на мирні збори та волевиявлення, зібралися під Офісом Президента і самим що не є зухвалим способом підтримували та розповсюджували нацистську символіку. Хоча ці люди достовірно знали про те, що депутати восьмого скликання, наші з вами попередники, прийняли закон ще в 2015 році про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного нацистського режимів та заборону пропаганди їхньої символіки», — заявив він, підкресливши, ця група мала на меті здійснювати тиск на Володимира Зеленського, забувши, що інститут президентства — це не апеляційна судова інстанція. «Цією постановою ми вимагаємо від СБУ, МВС, ДБР швидкого, повного і неупередженого розслідування та надання юридичної оцінки подій, які відбулися 20 березня під Офісом Президента», — зазначив В. Неклюдов. За результатами голосування проект постанови № 5295 підтримали 237 народних депутатів.

Насамкінець парламентарії ухвалили проекти постанов про дострокове припинення повноважень народних депутатів Ігоря Колихаєва та Олександра Скічка, а також призначили позачергові вибори Харківського міського голови та Шегинівського сільського голови Яворівського району Львівської області.

На початку засідання із заявою від двох фракцій виступив Андрій Парубій («Європейська солідарність»), який повідомив про виявлення незаконного стеження поліцією за депутатом Київради Віктором Кононенком. «Це вже не перший випадок стеження за нашою політичною силою. Влітку минулого року на незаконному стеженні за партійним офісом попалися горе-детективи ДБР. Ми вимагаємо від влади припинити цю ганебну практику використання правоохоронних органів для переслідування опозиції», — заявив А. Парубій.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.