Щороку жителям чотиритисячного селища обіцяють, що заберуть та утилізують цей «скарб», але віз і нині там. Жоден уряд, жоден голова ОДА не розв’язав цієї проблеми, хоча майже всі обіцяли.

Тим часом захоронення отрутохімікатів, що лежить за лісом під Єрками, є смертельно небезпечною загрозою не лише для мешканців селища, а й навколишнього середовища. Деякі контейнери, в яких зберігаються пестициди та інша «хімія», давно розгерметизовані. Отже, ймовірність того, що отрута просочується в ґрунт, змивається дощами й потрапляє в ґрунтові води, цілком реальна. Під дією сонячного проміння, особливо коли стовпчик термометра показує понад тридцять градусів спеки, випари з дірявих контейнерів отруюють і повітря.

Цьогоріч голова Єрківської ОТГ Леонід Польовий укотре нагадує вищому керівництву, що затягування з розв’язанням проблеми є надзвичайно небезпечним.

— Ми двічі на рік звертаємось до обласного управління екології й вносимо свої пропозиції, — зазначає. — Щоразу обіцяють, але щось перешкоджає. Доки тягнули з остаточним розв’язанням гордієвого вузла, з’явилася нова перешкода — утилізувати прострочену «хімію» треба за кордоном, а це величезні кошти. Останнім часом додалася ще одна: єдино можливому перевізнику не поновили ліцензію. Тепер вирішують ще й це питання. Та все ж сподіваємось, що цього року проблема з утилізацією отрутохімікатів, врешті, розв’яжеться.

Минулими роками Єрківська селищна рада, колишня Катеринопільська райдержадміністрація та районна рада неодноразово надсилали запити до Черкаської обласної ради, управління державної екологічної інспекції в Черкаській області,

Міністерства екології та Міністерства фінансів України щодо виділення бюджетних коштів на зазначені цілі.

За підрахунками 2018 року, на утилізацію захоронених у Єрках пестицидів потрібно було віднайти приблизно 12 мільйонів гривень. Нині ця сума, безперечно, збільшилась.

Зауважимо, що тільки в лютому 2019-го Кабінет Міністрів України дозволив утилізацію непридатних та заборонених до використання пестицидів за кордоном.

У червні того самого 2019-го, після наради в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів, тимчасовий виконувач обов’язків голови Черкаської обласної
держадміністрації Тарас Висоцький зазначив, що є підприємства, які готові запустити утилізацію пестицидів в Україні з 2020 року. Кілька місяців по тому Тараса Висоцького було призначено заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, а про запуск виробництва з переробки непридатних до використання хімічних засобів більше не повідомлялося.

За даними профільного міністерства, на 719 складах 15 областей України зберігається 8199,167 тонни непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин. Зокрема, у семи районах Черкаської області зберігається понад 282 тонни пестицидів. Найбільше — в Єрках. Ще по 3,8 та 3,4 тонни отрутохімікатів залишились відповідно на території колишнього Тальнівського району та щойно укрупненого Звенигородського.

Ці цифри оприлюднили на засіданні комісії з проведення інвентаризації місць накопичення непридатних пестицидів на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності, що засідала ще в січні 2020 року в департаменті агропромислового розвитку Черкаської ОДА.

Протягом останнього року, крім констатації загальновідомого факту існування хімічної «бомби» на території Черкащини, згадана комісія та інші державні структури жодних дій з її ліквідації досі не розпочали.

Яна ІВАНИЦЬКА, Лідія ЛІСОВА.

Ілюстративне фото.