Організували її представники обласної асоціації фермерів і приватних землевласників імені Героя України, Героя Небесної Сотні Віктора Чміленка. Селян прийшли підтримати деякі місцеві й заїжджі політики та завсідники подібних зібрань (зокрема ті, хто вже кілька місяців поспіль протестує проти підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги), небайдужі полтавці.

Акція вийшла не надто чисельною, та досить «гучною» й помітною. Тим паче, що окремі представники фермерських господарств цього разу, попри посівні та інші клопоти на весняному полі, приїхали на своїх тракторах і вантажівках. Тож на згаданій площі вишикувалася ціла колона сільськогосподарської техніки, «прикрашеної» транспарантами й плакатами з гаслами на кшталт «Руки геть від української землі!», «Не буде села — не буде України» та іншими. А просто перед сходами до адмінбудівлі, де тривав мітинг, організатори поставили ще й, так би мовити, унаочнення своїх вимог: металеву тачку та відро з чорноземом і «рекламним» написом: «Продаємо землю кілограмами». У такий спосіб вони хотіли нагадати владі про різницю між торгівлею ґрунтом для квіткових горщиків і для вирощування продуктів харчування на величезних територіях...

Гасло «Ні — продажу землі!», яке лунало під час мітингу своєрідним рефреном, і було головною вимогою протестувальників. Останні, звісно, добре знають про те, що рік тому було ухвалено закон, який запроваджує ринковий обіг земель сільгосппризначення з першого липня нинішнього року. Та саме невпинне наближення тієї «години Ч» найбільше тривожить фермерів, багатьох працівників сільгосппідприємств, які поки що не бачать свого місця на такому «святі життя». Тому небезпідставно побоюються, що землю скуплять не ті, хто на ній живе та працює, а скоробагатьки, які бачать у масних полтавських чорноземах лише засіб для наживи. «Ми хочемо на землі працювати, заробляти кошти для своїх родин, — зазначив у розмові з журналістами тракторист із тридцятирічним стажем Олександр Михайлюк, який приїхав у Полтаву своїм металевим конем. — А коли землю скуплять великі агрохолдинги, місця для більшості таких, як я, простих трудівників на ній уже не залишиться».

Під час виступу на мітингу голова обласної асоціації фермерів і приватних землевласників Василь Бурлака нагадав про те, що після минулорічної спопеляючої посухи чимало колег-фермерів, особливо дрібних, не мають коштів навіть на те, щоб сьогодні обсіятися. «Коли вони обробляють до 500 гектарів, банки не надають їм кредитів, — зауважив очільник асоціації. — А в більшості наших фермерів землі в обробітку — до ста гектарів. Тож такий господар не може трактора, сівалку чи якісного насіння купити... Якщо вже так кортить продавати гектари для ведення товарного сільгоспвиробництва, то нехай викупить їх держава й віддасть фермерам в оренду. За нинішньої вартості у 10—12 відсотків від нормативної грошової оцінки землі держава за 10 років відшкодує ті затрати. Ми за те, щоб був цивілізований, розумний обіг земель, а не грабіжницький. Розуміємо, що стосовно такого доленосного питання є різні судження. Тому, як на мене, треба провести всенародний референдум, аби почути й урахувати ті думки».

Поруч із мітингувальниками ініціатори акції поставили намет, у якому збирали підписи за проведення такого референдуму. Фермерів і приватних землевласників підтримав представник потужнішого агробізнесу — голова ради сільськогосподарських товаровиробників області Іван Кочерга. «Якщо хтось із колег відклав у шухляду трохи грошей і думає, що завтра він купить якусь сотню гектарів землі й буде «на коні», то хай згадає, скільки фермерів і одноосібників виграли у представників агрохолдингів торги на аукціонах, де продавали тільки права на оренду ділянок. Чи є такі «щасливчики» серед бодай середніх господарів, не кажучи вже про дрібних? Тому маю тверде переконання: українську землю продавати не можна. Її власником повинна бути держава, яка здаватиме угіддя в оренду».

Керівник фермерського господарства «Господар» із Миргородського району Віктор Галич на мітингу нагадав слова «аграрного» міністра про те, що в держави й народу вже вкрадено п’ять мільйонів гектарів земель сільгосппризначення. «Де та земля? Хто її вкрав, — запитав пан Віктор. — І чи можна за таких обставин і за умов пандемії коронавірусу, коли людям, зокрема й колегам-фермерам, доводиться витрачати останні копійки на лікування, та при подальшому розпалюванні терористами й загарбниками неоголошеної війни за наші території розпочинати продаж української землі? Так, ми не можемо скасувати закон, який прийнятий Верховною Радою. Тож вимагаємо відтермінування введення його в дію. З першого липня починати торгівлю землею не можна!».

Продовження мораторію на продаж сільськогосподарських угідь принаймні до проведення протягом року всеукраїнського референдуму з цього питання стало головною вимогою, за яку проголосували учасники мітингу в Полтаві. А після його завершення селяни здійснили своєрідний автопробіг вулицями обласного центру на своїх тракторах і вантажівках. Водночас організатори акції зустрілися з профільним заступником голови ОДА Євгеном Грековим, звернувшись до нього з проханням посприяти організації зустрічі з народними депутатами від Полтавщини, а також проведенню в області виїзного засідання Комітету з питань аграрної та земельної політики Верховної Ради. Згаданий посадовець запевнив учасників зустрічі в тому, що ОДА готова стати майданчиком для конструктивного обговорення проблемних питань між аграріями регіону та народними обранцями.

Полтавська область.

Фото автора.