Ще наприкінці березня аграрії провели підживлення озимих зернових культур. Завдяки досить товстому шару снігу на полях вони досить добре перезимували. Сходи не загинули на жодному гектарі, хоч п’ята їх частина і зустріла весну в зрідженому або ослабленому стані. Решта полів обіцяють дати непогані врожаї, які компенсують гіпотетичні втрати. Зроблять свій внесок у валовий збір і ярі зернові культури, сівба яких вже триває.

Першими вийшли на поля сільгоспвиробники Роменського району, котрі вже засіяли понад сотню гектарів ярим ячменем, горохом та вівсом. Раніше посівна кампанія починалась на Сумщині з Тростянецького, Охтирського або Великописарівського районів, які знаходяться дещо південніше, а господарства на півночі області переймали «естафетну паличку» приблизно через півмісяця. Та останнім часом цей технологічно-кліматичний алгоритм зазнав істотних змін. Земля може оптимально прогрітися та просохнути, незважаючи на географію, бо більше стала залежати від кількості опадів та рози вітрів.

Синоптики констатували, що метеорологічна весна настала на Сумщині 14 березня. Це — та мить, коли відбувається стійкий перехід із середньодобового «мінуса» на «плюс». Середньомісячна температура повітря була у березні на 1,5—2 градуси вища за норму. Станом на 18 березня сніг повністю зійшов з полів, і одразу ж після цього почав відтавати ґрунт. На повну глибину він прогрівся, у залежності від району, 16—28 березня. Це на 13—26 днів раніше від традиційно-середніх строків. Так погода підштовхнула аграріїв до більш раннього початку весняно-польових робіт, і все йде до того, що тепер так буде завжди: клімат змінився, і ці зміни вже закріпилися.

В останні роки Сумщина постійно виходить у лідери щодо урожайності та валового збору зернових, і такі тенденції спонукають аграріїв відводити значні площі під ці культури. Сприяє цьому і стійкий попит на збіжжя на світових ринках. Торік середня урожайність зернових та зернобобових становила в області 72,4 ц/га — порівняно з 2019-м вона зросла майже на 12%. При цьому віддача кожного гектара озимої пшениці у середньому збільшилася на 5,5 центнера, зерна кукурудзи — на 7,1 ц. Уже кілька років поспіль на Сумщині збирають майже 4,5 млн тонн зернових. За останні два десятиліття цей показник зріс учетверо.

Сумська область.

Сіють буряки

Аграрії Волині розпочали сівбу цукрових буряків. В області під солодкі корені цьогоріч планують розширити площі до 10 тис. га проти минулорічних 7,9 тис., повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК України. А також посіяти 47 тис. га кукурудзи на зерно, 41 тис. — соняшнику, 38 тис. — сої, 35 тис. — вівса, 27 тис. — ячменю, 12 тис. — пшениці, по 2 тис. га — гречки, проса та гороху.

За прогнозами Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, загалом у країні цукрові буряки під урожай-2021 займатимуть 226,9 тис. га — на 8 тис. більше, ніж торік.

Фото з сайту sts.sumy.ua