На знімку: нинішній вигляд старовинної церкви зсередини.

 

Цей храм — із числа найстаріших і збережених на Закарпатті до наших днів.

Ініціатором і двигуном цього складного і вкрай потрібного процесу стала дружина голови обласної ради Олексія Петрова — пані Ірина. І ось перші кроки намічено.

Голова Углянської сільської ОТГ Тячівського району Іван Немеш каже, що незабаром скличуть позачергову сесію, ухвалюватимуть рішення щодо створення музею. Далі виготовлятимуть проектно-кошторисну документацію і почнуть вишукувати в місцевій скарбниці кошти, щоб долучатися до фінансування робіт. Слід наголосити, що храм — у власності Углянської громади. Поки що церква зачинена через аварійний стан.

Домовлено також, що департамент культури Закарпатської ОДА виготовить облікову документацію й подбає про внесення храму до Держреєстру пам’яток. А після підготовчої кошторисної документації шукатимуть гроші.

— Першочергові протиаварійні роботи, щоб церква не завалилася і щоб її перекрити, коштуватимуть десь 2,5 мільйона гривень, — інформує заступник директора цього департаменту Микола Кужельний.

Проект відновлення храму можна буде подавати на грантові та секторальні програми, фінансування Держфонду регіонального розвитку, програми «Велика реставрація». Варіанти фінансування обговорили під час виїзної наради в Колодному. За словами депутата Закарпатської облради Івана Синетаря, щойно громада прийме рішення про створення церкви-музею, братимуть участь у конкурсі з відновлення об’єкта, звернуться до меценатів, до Агенції регіонального розвитку.

Є вже і приємна новина: знайдено старовинний іконостас, який кілька десятиліть вважався втраченим. Закарпатський обласний художній музей імені Йосипа Бокшая готовий передати його громаді після реставрації храму та забезпечення належних умов зберігання ікон. Адже головне завдання проекту — не просто відновити церкву, а зберегти цілісність храмового комплексу.

У цьому переконана й ініціаторка проекту збереження дерев’яних церков Закарпаття Ірина Петрова: «Треба намагатися максимально зберегти саме цілісність храму. А вона полягає не тільки в будівлі чи розписах, а й у тому, що нам передали наші предки. Треба зберегти церкву саме в тому вигляді, в якому ми її отримали».

Отже, зроблено перші обнадійливі кроки в цій богоугодній і водночас патріотичній справі.

Ужгород.

Фото прес-служби облради.