За цю добу новий трагічний рекорд — 481 померлий від COVID-19.

Проте в Національній академії наук України заявляють, що ситуація з коронавірусом стабілізується, захворюваність виходить на плато третьої хвилі COVID-19. Темпи поширення хвороби знижуються вже два тижні поспіль.

В прогнозі НАНУ йдеться, що на користь цього твердження свідчать такі дані: пройдено максимум позитивності ПЛР-тестів; кількість позитивних ПЛР-тестів не зростає, а демонструє вихід на плато; абсолютна кількість ПЛР-тестів почала знижуватися; динаміка кількості позитивних тестів залишається узгодженою з кількістю нових випадків, представлених на дату проведення тестування.

«Тому ймовірно, що Україна зараз перебуває на початку фази плато, що є дуже невпевненим станом і може тривати декілька тижнів (з досвіду подолання осінньої хвилі)», — стверджують вчені.

А Міністерство охорони здоров’я закликає громадян записувати на вакцинацію літніх родичів. Про це сказав на брифінгу заступник міністра охорони здоров’я Ярослав Кучер. «Вакцинація зараз — це єдиний ефективний спосіб сформувати імунітет до COVID-19. І це може захистити вас від інфікування чи тяжкого перебігу хвороби. Сьогодні пріоритет вакцинації — медики первинної ланки, працівники соціальної сфери та люди поважного віку — 80+. Дуже важливо захистити їх. Тому я звертаюся до їхніх дітей, онуків та родичів: будь ласка, допоможіть вашим близьким записатися на вакцинацію, для того, щоб вони були захищені», — сказав Кучер. Він нагадав, що записати людей на вакцинацію можна через сімейних лікарів або звернувшись до реєстратури медзакладу.

Це також можна зробити за номером контакт-центру МОЗ з питань COVID-19 — 0 800 60 20 19.

Згідно з дорожньою картою МОЗ, яка була затверджена в грудні 2020 року, вакцинація відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників лікарень, де надають допомогу хворим на COVID-19, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку і військових у зоні ООС.

Усі щеплення є добровільними й безоплатними.

На сьогодні Україна отримала 500 тисяч доз вакцини Covishield виробництва індійського Інституту сироватки крові. Ця вакцина схвалена для екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Крім того, в Україну прибуло 215 тисяч доз вакцини CoronaVac виробництва китайської компанії Sinovac Biotech. Препарат спершу має пройти лабораторний контроль МОЗ. Ця вакцина також перебуває на останніх стадіях погодження ВJJP для екстреного застосування.

Тим часом медичний журнал The Lancet опублікував дослідження, згідно з яким у кожної третьої людини, яка перехворіла на коронавірус, протягом наступних півроку виявляють психіатричні розлади чи порушення в роботі мозку. «Наше дослідження надає докази значної неврологічної та психічної захворюваності протягом шести місяців після зараження COVID-19. Ризики були найбільшими в пацієнтів, які мали тяжкий перебіг хвороби, але не обмежувались ними», — йдеться в дослідженні.

Науковці повідомили, що серед чотирнадцяти психічних розладів, які вони спостерігали в постковідних пацієнтів, найпоширенішими були тривога та депресія. Рідше, але в цілому часто, особливо в пацієнтів із тяжким перебігом коронавірусної хвороби, спостерігалися інсульти, деменція та інші неврологічні розлади.